Manuál pro zdravé nožky

Autor obrázku: Janis Petranis

Trápí vás plísně nohou a zrohovatělá kůže na patách? Proti těmto problémům lze bojovat celkem snadno. Je ale třeba myslet na to, že péče o nohy není jednorázová akce. Chcete-li udržet své nohy svěží, je nutné o ně denně pečovat.

Není třeba pravidelně navštěvovat pedikérku a platit nehorázné peníze za údržbu chodidel. Stačí, když si každý den po koupeli nohy ošetříte pemzou a pak je důkladně namažete měsíčkovou vazelínou. Na nohy pak navlečte pořádně teplé bavlněné ponožky a již po pár dnech uvidíte rozdíl.

Svědění nohou, plíseň

Pokud vás trápí nepříjemné svědění, namáčejte nohy jednou až dvakrát týdně v octové koupeli. Do lavoru si napusťte cca tři litry příjemně teplé vody a přidejte půl hrnku octa. Taková koupel je ideální po náročném dni a uleví i od bolavých nohou.

Pokud nemáte čas, nebo z nějakého důvodu nechcete trávit čas s nohama v lavoru, stačí, když si octem navlhčíte odličovací vatový tampon a nohy jim přetřete. Musíte ale opravdu důkladně, zajeďte mezi prsty i kolem nehtů. Je známým faktem, že plísně nesnášejí kyselé prostředí a díky octu se brzy dají na útěk.

Autor obrázku: Travis Mortz

Boj se zápachem

A pokud je vaším problémem i zápach, stačí, když si do rozprašovače na květiny nalijete trochu octa a ten pak stříknete do bot. Nemusíte se bát, že byste například na návštěvě vydávali nepříjemný kyselý odér. Naopak, ocet zlikviduje bakterie způsobující zápach a zároveň zabrání tvorbě nových.

Nevěříte-li octu, můžete použít i vodku nebo slivovici, ty fungují úplně stejně jako ocet. I když myslím, že pokud jde o slivovici, tak většina z nás dá raději přednost dezinfekci těla, než své obuvi.