Tato nemoc se u nás objevila zhruba před 25lety a vyžádala si celkem 25milliónů životů. V současné době je to jedna z nejčastějších nemocí, a proto je také považována za hrozbu lidstva.

Autor obrázku: Blatant World

Toto onemocnění je zapříčiněno virem HIV, který napadá imunitní systém člověka a poté při sebemenším nachlazení orgány selhávají. Virus HIV napadá také T lymfocyty, což jsou struktury imunitního systému, které rozeznávají cizorodé částice v těle.

Efektivita imunitního systému po napadaní viru HIV se velmi rychle snižuje a proto je takto nakažený člověk velmi náchylný na různé nemoce a nádorová onemocnění.

Samozřejmě ne u každého nakaženého virem HIV se může objevit AIDS, zhruba 20% nakažených virem HIV postoupilo až na AIDS, ale u dalších 20% se AIDS vůbec neobjevil. Nedá se ale v současné době 100% zjistit, jestli uběhlo tolik času, aby se vir projevil.

Přítomnost viru HIV je možné zjistit z tělních tekutin, jako je třeba například krev, sperma, poševní sekret nebo mateřské mléko.

Způsoby nakažení

Nechráněný pohlavní styk

Tato cesta je jednou z nejvíce přenašečů, i když daleko více se může virem HIV nakazit žena od muže, protože sperma ho obsahuje mnohem více nežli poševní sekret. Dříve byl vir HIV označován za nemoc homosexuálů, protože análním stykem se přenášel velmi snadno, ale není to vyloučeno ani při normální sexu.

Krevní cesta

Riziko přenosu viru HIV krevní transfúzí je od určitého roku v Česku nemožné, protože všechny transfuze se velmi pečlivě kontrolují.

Nákazou může dojít třeba u narkomanů, kteří si půjčují jehly, ale neměli bychom zapomínat také na základní hygienické potřeby jako jsou žiletky, zubní kartáčky atd.

Z matky na dítě

Žena nakažena virem HIV může virus přenést na své dítě během těhotenství nebo až v období kojení. Všechny těhotné ženy jsou testovány na přítomnost viru HIV, pokud je žena pozitivní, dá se riziko přenosu až od 2/3 snížit.

Prevence

Jediná účinná prevence je chránění sex s prezervativem, ani hormonální antikoncepce nebo poševní pesar nejsou dostatečnou ochranou proti viru HIV.