By: Gideon

Mnoho lidí jsou dnes kuřáky. Rozhodně nejde o žádný dobrý zlozvyk, ba naopak, ale když se kuřáka zeptáte, proč kouří, tak většina jen pokrčí rameny, protože ten pravý důvod neznají a zbytek vám bude tvrdit, že je cigareta uklidňuje.

Proč lidé kouří?

Ačkoliv si to mnozí neuvědomují, tak každý zlozvyk je nějak spojen s naším vnitrem. A pokud je zlozvykem závislost na cigaretě, pak to má jistý skrytý důvod. Většina kuřáku svou první cigaretu ochutnávají v brzkém věku, nejčastěji ve věku puberty. A právě tím to mnozí vysvětlují, že je tam spojitost jednak s mládím a jednak s tím, že v tom věku to bylo něco zakázaného, protože to nepodporovali ani rodiče a ani učitelé a jiné osoby, z kterých šel respekt. Proto daná osoba v sobě cítila to své rebelství, které si chce uchovávat, aby nebyl celý život jen ten úzkoprsý člověk, který se řídí pravidly a tím, co mu nadřízený poručí.

Kuřáci tvrdí, že cigareta uklidňuje

Lidé, kteří mají závislost na cigaretě, to často svádějí na to, že je dávka cigarety uklidňuje. Pravdou je, že si to jen řekli v hlavě a věří tomu. A teoreticky to může i fungovat, protože pokud je daný člověk ve stresu nebo v nějaké problematické situaci, tak zapálení cigarety je odvede na jiné myšlenky. Ale samozřejmě, že odvést myšlenky lze i jinak, než si zakouřit.

Jak se závislosti zbavit?

Mnozí kuřáci tvrdí, že do odvykání kouření dokonce hodně investují, i do různých náplastí a jiných prostředků, které slibují, že závislost na cigaretě odstraní, ale většině se to nepovede. Dokážou to ti, kteří mají silnou vůli anebo změní svůj život. Protože, pokud v podvědomí existuje vnitřní důvod, což existuje, který člověka s cigaretou spojuje, tak musí přijít něco opravdu radikálního, aby dokázal přesvědčit své podvědomí. Nejčastěji je to, když se daná osoba zamiluje do osoby, která bude velkým odpůrcem cigaret, či když se do rodiny narodí miminko, kterému by cigaretový kouř neprospěl ku zdraví anebo také negativní zkušenosti, jako je třeba vážné onemocnění člena rodiny či velice blízkého známého, zejména když onemocnění ovlivní právě cigarety a podobné osudové okamžiky.

Je opravdu těžké se zbavit závislosti na cigaretě, když vás pronásleduje celý život a vy už jí berete jako rituál, proto se musí stát něco neočekávaného, co vás zasáhne natolik, abyste dokázali změnit svůj život.