Kouření – O cigaretách a nikotinu

0
458

Kouření – O cigaretách a nikotinu

 

Také patříte mezi ty, kteří mají tento zlozvyk? A kouříte ze zvyku, nebo z opravdové závislosti? Mnozí lidé, kteří kouří, vlastně ani nevědí, z jakého důvodu to dělají …a stejně tak si pořádně neuvědomují, zdali jsou skutečně závislí na nikotinu či nikoliv.

Není závislost jako závislost …

Mnozí tvrdí, že jsou na cigaretách závislí … Závislost na cigaretách vyvolává nikotin, který výrobci do cigaret úmyslně přidávají. Je mnoho kuřáků, kteří trpí opravdovou závislostí na nikotinu, mají tedy závislost fyzickou …na druhou však existuje i velké množství kuřáků, kteří mají závislost pouze psychickou, jsou tedy zvyklý si zapálit, držet cigaretu v ruce, kouřit a potahovat …jde tedy spíše o zvyk, nežli o nutnou potřebu.

Kouření = velký žrout peněz

Lidé, kteří kouří, si velmi rádi naříkají, že nemají peníze …a aby taky jo, když měsíčně prokouří i několik tisíc! Spočítali jste si někdy, kolik peněz měsíčně prokouříte? A co teprve, když si prokouřené peníze sečtete zpětně za 1 rok či za 10 let?

Budeme-li počítat, že si kupujete jedny z nejlevnějších cigaret, tedy krabičku za 68KČ a že denně vykouříte průměrně jednu celou krabičku, dostaneme se měsíčně na cca 2 000KČ a ročně tedy utratíte za toto nezdravé potěšení 20 000KČ. Ti, kteří kouří více, se můžou dostat klidně až na dvojnásobek.

Jak za kouření ušetřit

Pokud se doopravdy nedokážete od tohoto zlozvyku odpoutat, zkuste alespoň ušetřit. Nejlepším řešením je koupě elektronické cigarety, která Vám vydrží velmi dlouho a ušetří Vám tak značné množství peněz – mj. nejsou natolik škodlivé, jako klasické cigarety a také Vás tolik nevysušují.

Pro ty, kteří se brání elektronickým cigaretám, je tu možnost balení si vlastních cigaret. Sice musíte vynaložit nějaké úsilí pro ubalení si cigarety, ale spočítáte-li si, kolik peněz koupí tabáku, papírků a filtrů ušetříte, budete mile překvapeni.

Kdo je líný si balit cigarety celé, může zvolit cigaretové dutinky. Pro ty už je ovšem téměř nezbytná balička (resp. plnička). A komu se nechtějí balit cigarety ručně, může také zvolit balení pomocí baličky.