Běh na pročistění hlavy

0
382
Autor obrázku: Brian Cribb

Na každého z nás padá stres a nervozita, a tak potřebujeme něco, jak se odreagovat od všedních problémů a jen tak si prostě pročistit hlavu.

Autor obrázku: Brian Cribb

Co je nejlepším způsobem?

Samozřejmě, že nejlepší způsob je dovolená, protože máte klid a jste daleko od běžných záležitostí. Ale problém bývá v tom, že dovolenou si nemůžete dopřávat pořád. Jednak protože bývá nákladná, ale také, protože máme omezené množství dnů, kdy si můžeme dopřávat klidu. Tak je člověk nucen najít si jinou aktivitu, jak se uvolnit.

Proč zrovna běhání?

Běh a chůze je nejen finančně náročný, stačí mít dobré botasky, najít správnou trasu a nic víc nepotřebujete. Ale zároveň je taky zdravý pro lidský organismus, protože si člověk stále udržuje kondici. Při běhu přestáváte myslet na problémy, vaše myšlenky jsou soustředěny na trasu, kterou běžíte. Koukáte se pod nohy, abyste o nic nezakopli a soustředíte se na to, jak dýcháte, či kolik kilometrů máte za sebou a na ty, které vás ještě čekají. Mnoho lidí si ještě pro vetší uvolnění či pro povzbuzení nebo motivaci při běhu pouštějí hudbu přes nějaké přehrávače.

Kdy je nejlepší čas na běhání?

To je další výhoda běhu, prostě nepotřebujete volno z práce. Prostě vydáte se běžet v dobu, která vyhovuje vám. Jsou lidé, kteří chodí běhat hned ráno ještě před prací, aby měli pak ten dobrý pocit a oplývali celý den dobrou náladou. Ale je také dobré chodívat běhat až po práci, protože to jsou vaše problémy čerstvé a tak je ze sebe aspoň trochu odstraníte.

Autor obrázku: Marlin Keesler

Běhání ve dvojicích?

Běhání ve dvou je také dobrý způsob, protože jsou lidé, které by běhaní samotné nebavilo, anebo by se vůbec nedokázali do běhání donutit. A tak si najdou nějakou osobu k sobě, která by s nimi chodívala běhat, což jednak zvyšuje motivaci k běhu a hlavně k výkonu.

Jak daleko máme běhat?

To je velmi osobité, každý zvládne jinou vzdálenost. Je pravdou, že o počet kilometrů nejde, hlavní je to, že člověk dokáže uběhnout aspoň malou vzdálenost, aby si upevnil nejen psychické zdraví, ale také to fyzické.