Nemocniční strava

Každý z nás byl už někdy v nemocnici, někoho se to jen tak lehce dotklo, že jeho pobyt v nemocnici netrval déle než dvě hodiny, ale pak se najdou i lidé, kteří se nevyhnuli několik dennímu pobytu, ať už kvůli vlastním potížím či nemocným dítětem anebo třeba jen na návštěvu.

Jak strava v nemocnici vypadá?

Mnozí z nás na ni nadávají, že jim nechutná, ale nemocniční strava musí být zdravá a je připravena pro každého speciálně, protože ne každý smí jíst všechno – někdo má jisté alergie, jiný má zase nějakou dietu kvůli nemoci a podobně. Ale každopádně jídlo, které nám často nechutná je předem dáno podle jistých norem, aby nejen doplnilo naši energii, tak jak by měla být, ale také aby nám nijak neuškodilo.

Proč nás v nemocnici do jídla nutí?

Protože člověk, který leží na nemocničním lůžku je vždy jistým způsobem oslabený a potřebuje mnoho energie, aby se jeho tělo s nemocí umělo poprat. A taková energie často přichází právě ze stravy, která obsahuje i vitamíny a jiné látky, které naše tělo potřebuje.

Každý má jinou stravu

Ano, protože každý může jíst něco jiného. Ale jaké to je, když vy dostanete jídlo, které vám moc nechutná a soused vedle vás má jídlo, které máte velmi rádi? Samozřejmě, že si v té chvíli říkáte, že je to nespravedlivé a nejraději byste to hned vyměnili, ale ti co vám jídlo podávají, vědí, proč vám museli dát něco jiného, než tomu druhému a chtějí udělat to nejlepší, abyste byli co nejdříve zdraví, a tak vám nezbude nic jiného, než se poprat s jídlem, které jste dostali.

Mohu si do nemocnice vzít i vlastní jídlo?

To je velmi individuální. Někdo smí a někdo nesmí. Záleží to hlavně na tom, jakou nemocí trpíte a zda je nemoc omezena nějako dietou či můžete jíst normálně, co máte rádi. Někdy vám to hned lékaři řeknou, zda si můžete dole v kantýně koupit chlebíček anebo jen zůstat na nemocniční stravě. A někdy, když si sami nejste jisti, třebaže nemáte žádnou vážnou nemoc, je vždy lepší přesvědčit se a zeptat se lékaře, zda můžete jíst vše nebo se musíte nějak omezovat.