By: Steven Depolo

Bolest nebo pocit tlaku ve středním a levém nadbřišku je většinou známkou onemocnění žaludku, ale někdy i závažnějšího problému – žaludečních vředů nebo dokonce pokročilého nádoru.

Příznaky

Problémy se žaludkem se mohou projevovat nevolností, pálením žáhy, zvracením, křečemi nebo pocitem tlaku a plnosti.

Příčiny

Bolesti žaludku z jídla – to se už asi stalo každému z nás, když se pořádně přejedl něčeho dobrého. Tohle ale může někdy mít i horší následky než krátkodobá bolest

Žaludeční vředy – projevují se nechutenstvím, zvracením nebo průjmem (můžeme se před nimi vyvarovat tak, že budeme dodržovat vhodnou životosprávu). Jejich vznik podporuje  stres, kouření, alkohol pití kávy či málo pohybu na zdravém vzduchu. Jedním z možných faktorů, podporujících jejich vznik, může být i dědičnost. To ale ovlivnit nelze.

Stres – v dnešní době trpí stresem spousta lidí (vyvolává jej hlavně rychlý životní styl a neschopnost pořádně si odpočinout)

Překyselení žaludku – dochází  k porušení rovnováhy mezi kyselostí a zásaditostí v našem organismu. Tato porucha má i mnohé další následky, mezi které patří špatná nálada, deprese, únava, řídnutí kostí, artritida, zubní kazy, cukrovka, vředy, ekzémy, napětí ve svalech, ledvinové kameny, bolesti hlavy a řada dalších.

Těhotenství – jednou z možných příčin žaludečních nevolností je u žen i těhotenství

Jak bolavý žaludek zklidnit?

Pijte uklidňující nápoje (bez bublinek a kofeinu!), vhodný je třeba bylinkový čaj s mátou, fenyklem nebo heřmánkem, kuřecí vývar či zázvorový čaj. Nepijte černý čaj, kávu ani alkohol – to vše žaludek ještě více rozbouří. Jezte lehká jídla, která jsou dobře stravitelná. Biftek a hranolky mezi ně rozhodně nepatří! Udělejte si pohodlí a hoďte se do klidu, nepřepínejte se, necítíte-li se dobře!

Jak tomu všemu předejít?

  • dodržujte hygienu
  • dbejte na vyváženou a zdravou skladbu jídelníčku
  • pravidelně sportujte
  • zkuste se vyhýbat stresu
  • nekuřte a alkohol pijte jen příležitostně, a to pouze ve velmi malém množství

Občas je dobré si dopřát detoxikační kůru, užívat léky na pročištění střev a nastolení jejich zdravé mikroflóry. Na zlepšení metabolismu jsou vhodné léky uvolňující křeče, podporující vstřebávání a přirozený odchod plynů, např. espumisan. Na pálení žáhy a bolest žaludku z překyselení používejte anacida.

Jistě vám dobře poradí v každé lékarně, který přípravek je pro váš problém nejvhodnější. Pokud potíže přetrvávají delší dobu, určitě navštivte svého lékaře.