Patří k onkologickým onemocněním, jenž nejvíce ohrožují člověka na životě. Tento fakt je dán tím, že existuje celá řada nádorů, které postihují právě játra. V souvislosti s ní se často hovoří i o rakovině žlučníku a žlučníkových cest. Je to proto, že právě část žlučníku a i cest je uložená v játře.

Co je to rakovina jater?

Patří mezi nádorová onemocnění, která jsou charakteristická nekontrolovatelným růstem a množením buněk. Tyto buňky jsou oproti zdravým, nějakým způsobem pozměněny. Typická je především změna v genetickém kódu, tedy v rámci DNA. Rakovina je laické označení pro nádor, správně bychom ovšem měli tento název vyhradit pouze pro zhoubný nádor, tedy karcinom.

Vzniká na podkladě jaterní cirhózy. Zvláštností je to, že má i celou řadu různorodých příznaků.

Příznaky

Příznaky nemoci (klinické projevy) jsou velmi nespecifické. Často je lze zaměnit s jinými nemocemi. Nejčastěji se objevuje bolest břicha, zejména na pravé straně. Obvykle je přítomna vysoká schvácenost, únavnost, časté teploty, zimnice, nechuť k jídlu a s tím související úbytek hmotnosti. U karcinomu se může, ale nemusí vyskytnout žloutenka.

Dále lze nahmatat rezistenci v dutině břišní u 33% nemocných, méně je pak nalezena zvětšená slezina (splenomegalie), ascites (výpotek v dutině břišní). Příznaky uzavírá pokles svalové hmoty a nález prokreslených cév v kůži, které prominují jako pavoučkovité névy.

Typy rakoviny

Rakovina jater je onemocnění způsobené přítomností zhoubného novotvaru v tomto orgánu. Obecně se nádory dělí na nezhoubné (benigní) a zhoubné (maligní).

  • Nezhoubné nádory

V játrech se objevují spíše výjimečně. Obvykle je jejich přítomnost bezpříznaková a bez většího klinického významu.

  • Zhoubné nádory

Tedy rakovina jater, se naneštěstí vyskytují mnohem častěji. Je tvořená přímo z jaterních buněk. Jeho přítomnost se však nemusí nějakou dobu vůbec projevit. Postupně se však objevují bolesti vpravo pod žeberním obloukem. Jsou způsobeny růstem nádoru a s ním spojeným utlačováním a poškozováním zdravého okolí. Nemocný si může stěžovat také na nechutenství, hubnutí, celkovou slabost, pocity plnosti, poruchy zažívání, zvětšování břicha a otoky dolních končetin. V pozdějším stádiu se často rozvíjí žloutenka.

Léčba

Závisí na stavu jaterních funkcí a na stádiu nádoru. Jedinou metodou, při níž je v současné době určitá šance na úplné vyléčení, je terapie chirurgická. Volí se buď odříznutí určité části orgánu, nebo se játra transplantují. Jiné metody se doporučují u ostatních jedinců, u kterých již není možné onemocnění zcela vyléčit. Na rakovinné buňky se působí chladem, vysokou teplotou, laserem, ucpáním cév, které jim přivádějí potřebnou výživu a podobně. Radioterapie ani chemoterapie zatím obvykle nedosahují uspokojivých výsledků.