Zánět spojivek

0
346

Co je to zánět spojivek?

Jisté onemocnění očí, které má mnoho původu a podle daného původu se dále dělí. Může jít o virové nebo bakteriové onemocnění.

Jak se to projevuje?

Zánět spojivek poznáme podle toho, že cítíme bolest očí, svědění, otok ve víčkách, ranní zalepení očí, z čehož vyplývá, že nám mohou daleko více hnisat a také více slzet. Může se stát, že oko zarudne a v některých případech může z oka vytékat hustý, hnisavý výtok a podobně.

Typy onemocnění:

  1. Bakteriální

Zánět spojivek bakteriálním způsobem bývá méně častý, ale také se vyskytuje. Toto onemocnění má hnisavý charakter a může se vytvořit během několika hodin. Z očí může vytékat hustý hnisavý výtok a často se oči zalepí k sobě. Takové onemocnění lze léčit pomocí různých mastiček či roztoků, které se používají pro výplach očí. Anebo v horších případech antibiotiky.

  1. Virové

Jde o nejběžnější typ zánětu. A jeho příznakem je typický pocit, že máme písek v očích. Přenáší se pomocí nějakých věcí, které mají přímý styk s okem – např. tužka na oči a podobně. Při této nemoci mohou často zduřet uzliny a vytvářet se výtok, který je bez hlenu, spíše vodnatý. Jako léčba se používá chlazení očí a jisté výplachy.

  1. Chlamydiové

Tato varianta zánětů je sexuálně přenosná. A to tak, že společně přijdou do kontaktu ruka s napadeným genitálem a následně si danou rukou protřete oči. Začíná cca týden po zavedení infekce do těla. Oko velmi hnisá a léčí se antibiotiky. Často se může vracet, protože tato nemoc v těle nevytváří imunitní látky. A v zemích, kde se zanedbává hygiena, tak právě tento zánět spojivek pro mnohé končí slepotou.

  1. Alergické

V místě spojivky mnohdy dochází s kontaktem s alergeny, a proto se zde mohou často tvořit alergické reakce. Ty se nejčastěji projevují tak, že oko dost slzí, svědí a pálí. A léčit se dá pouze po konzultaci s alergologem, který určí alergen, který vám škodí a předepíše vám dané léky.

Lze nějak takovému onemocnění předejít?

Je pravdou, že částečně lze zánětu spojivek předejít. A to vždy dodržovat hygienu a chránit si své oči – v případě, kdyby byly fakt suché, tak můžete aplikovat umělé slzy, které jde volně koupit v lékárně. A také si od nikoho nepůjčovat malování (tužky na oči, řasenky… a podobně) a ani třeba ručník a všechny věci, které jsou v přímém kontaktu s očima.