Příznaky chřipky a její léčba pomocí bylinek

Chřipka je jednou z nejčastěji nemocí. Často se zaměňuje s jinými nemocemi, které mají podobné příznaky. Říká se, že pokud chřipku nezačneme léčit, trvá 5 dní, avšak léčená jen 7 dní. Vezmeme-li však toto lidové rčení za pravdivé, tak léčba může i zmírnit nepříjemné důsledky. Toto příroda docela dobře dokáže.

Většina lidí považuje tuto nemoc za naprostou banalitu. Avšak tomu tak samozdřejmě není, protože některé epidemie měly opravdu drastický dopad (např. ta, která přišla po 1. světové válce – měla více objetí než-li celý válečný konflikt).

Obecně jde o velmi nakažlivou nemoc, která se šíří vzduchem. Člověk se může nakazit jak přímým kontaktem, tak v přítomnosti ve stejné místnosti s již nakaženým člověkem. Inkubační doba je velice krátká doba (jedná se většinou o méně než 3 dny). Den před chřipkou může člověk pociťovat divný pocit v krku, knedlík či škrábání.

Dalšími příznaky jsou např. zimnice, nástup vyšších teplot, bolení svalů, kříže nebo hlavy, mrazení. Většinou se tyto příznaky objevují souběžně. U dětí se objevuje krvácení z nosu, žaludeční potíže (průjem, zvracení), suchý kašel.

Nejhorší nápor nemoci jsou první 3 dny, poté se člověk začne zotavovat (může ale stále pociťovat velkou únavu, i kašel a rýma může přetrvávat). Spoustu lidí chřipku nezačne ihned léčit (pokud probíhá jemněji), to je však riskantní a může vyvolat dlouhodobé srdeční potíže.

V průběhu nemoci je dobré jíst cibuli, česnek, mrkev, lískové ořechy, maliny, kysané zelí.  Pomůže vám také teplé pokrmy kořenit majoránkou a česnekem. Přijímat vitamín C (nepřehánět, tělo je schopné vstřebat omezenou dávku), udržovat klidový režim (ležet v posteli, hodně spát a odpočívat), potit se (dobrými prostředky jsou např. řebříčkový, bezový nebo zázvorový čaj), zvýšit příjem tekutin, na bolest v krku je dobré po lžičce v hrnečku zalít světlík a šalvěj (po té vypít).

Malý poznatek: u bylinek vám stačí zalít lžíci sušené drogy horkou vodou (nechat 15 min. luhovat). U kořene nakrájíme na plátky asi cm a též louhujeme.

Bylinková směs

Po dobu léčby je jí dobré pít. Kombinují se zde větší množství zdravých a účinných rostlin.

RECEPT: smícháme 50g proskurníku a meduňky, přidáme k nim 25g lípy, šalvěje, heřmánku, pýru, podbělu, světlíku a jitrocele. Zamícháme ještě 20g máty a bezu. Bylinky bychom si měli vždy uvařit před pitím. Jednu lžičku směsi zalijeme šálkem vody, uvést do varu (vařit 3 min.). Přecedíme. Pijeme co nejteplejší. Opakujeme nejlépe 3x denně, dokud chřipka nezačne ustupovat.