Kromě fyzikálních jednotek soustavy SI se dnes využívají i pomocné jednotky zcela specifického charakteru. Příkladem může být „na dvě piva“, což znamená dobu přibližně dvou až tří hodin, nebo „za jeden večerníček“, doba asi deseti minut, srozumitelná pro malé děti. I odborníci mají své oblíbené jednotky. Konkrétně ortopedickou jednotkou je „šestinedělí“.

uraz

Možná vás to překvapí, ale opravdu to nemá co do činění s porodem a zotavením se po něm. Se zotavováním to ale souvisí, a to konkrétně po ortopedických zákrocích. Tato ortopedická jednotka času trvá opravdu šest týdnů, a jedná se o dobu, kterou tělo potřebuje, aby dalo do pořádku kosti, vazy a chrupavky po zákroku, ať už invazivním nebo neinvazivním.

Naordinuje-li vám lékař sádru, dlahu či ortézu, nebo podstoupíte operaci, ať už otevřenou nebo artroskopickou, jako odpověď na dotaz, kdy budete schopni plné zátěže, uslyšíte právě onu dobu šesti týdnů. V komplikovanějších případech může jít i o násobky, například při totální endoprotéze kloubu.

Vše vychází ze zkušeností ortopedů, a jiné odpovědi se nedočkáte ani v případě, že hojení podpoříte užíváním enzymatického léku Wobenzym. Ten je lékaři velmi doporučován, ale nic to nemění na faktu, že tělo potřebuje čas, a když se zatíží předčasně a zbrkle, může to mít neblahé následky. Ani pokud se tedy budete snažit na lékaře udělat dojem příslibem, že budete Wobenzym poctivě užívat, ze svého nesleví. Trpělivost ale růže přináší, a v tomto případě je na místě.

Těchto šest týdnů má i svůj psychologický význam. Nikdo nebude čekat výsledek ihned, a pokud vám z ortopedického hlediska nelze příliš pomoci nebo je hypochondrie vaším koníčkem, nebudete od lékaře chtít zázraky za pár dní. Navíc někteří lidé huntují svůj pohybový aparát celoživotně, například nadváhou. Pak nemohou čekat, že lékař dá vše do pořádku injekcemi, léky nebo operativně.