Léčba akné

0
254

Akné patří mezi problém, postihují mladou populaci nacházející se v pubertě. Jedná se o jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže. Rovněž se dá zařadit i mezi kožní onemocnění doprovázející pubertu. Během života postihne alespoň jednu 85% populace.

S tímto problémem se dá ovšem bojovat. Dnes se léčba akné řadí mezi jednu z nejúspěšnějších. Návrh léčby vždy stanovuje kožní lékař. Pomoci si můžeme i různými kosmetickými přípravkami. Právě o tomto problém je náš dnešní článek.

Akné

Při akné vzniká vřídek zvaný nežit, neštovice, odborně furunkl. Tyto nežity jsou způsobeny zánětem vývodů mazových žláz v důsledku jejich uzavření. Stagnace sekretu mazových žláz má za následek jejich poškození a vznik hlubokého zánětu, po kterém zůstávají jizvy.

Stav zhoršuje také přítomnost roztočů, kvasinek a baktérií. Pokožka s akné obsahuje vyšší aktivitu 5-alfa-reduktázy, které přeměňují testosteron na silnější androgen –dihydrotestosteron. Akné se nachází v oblastech kůže s nejvyšší hustotou folikulů, tj. na obličeji, a to zejména v t-zóně, ramenou, horní části hrudi a zádech.

Léčba akné

Léčba může mít několik forem i způsobů. Záleží však na tom, jakým typem akné disponujete, jaký je stupeň postižení a rozsah změn. V zásadě lze naordinovat léčbu celkovou anebo místní. Ovšem je to běh na dlouhou trať.

Vyžaduje zejména trpělivost. A to jak lékaře, tak i pacienta. Léčba akné se většinou skládá z kombinace lokálních léků a celkových léků v aplikaci na toto onemocnění. Musí se dbát o zvýšenou hygienu kůže, měl by se omezit pobyt na slunci.

Dívky a ženy mohou v boji s akné používat i nedráždivou, nekomedogenní tzv. kamuflážní kosmetiku. Lze využít i léky s krycím efektem (Aknecolor, Aknefug), které ovšem neřeší základní příčinu vzniku akné. Korekce vzhledu má příznivý vliv na psychiku nemocných, zabrání opakovanému mačkání a škrábání projevů akné. Lze také doporučit pravidelné hluboké čištění pleti kosmetičkou.

Jak se dá léčbě ještě pomoci?

Velkým pomocníkem v akné a léčbě je i dodržování těchto pěti zásad:

  1. Jezte zdravě
  2. Dopřejte si vitamíny a minerály
  3. Hýbejte se
  4. Dbejte o čistou pleť – pro pravidelné čištění pleti používejte výhradně speciální vody, gely či emulze, které jsou vhodné na boj proti akné.
  5. Používejte osvědčenou kosmetiku na akné – to samé platí o kosmetice, kterou nanesete po očištění pleti. Kluci, chlapci a pánové – i vy musíte používat vhodnou kosmetiku, která vás zbaví akné.