Pupínky jsou zlo. S tím bude určitě souhlasit každá slečna. Existuje ale přesně 27 tipů, jak se jim předejít!

  1. Zinek pomůže tvé pleti, aby se vyčistila. Pokud budeš mít zinku v těle nedostatek, projeví se to právě na tvé pleti a pupínkům se bude dařit. Mazej tedy do lékárny a kup si zásobu!
  2. Dívej se, kdy končí opalovacímu krému expirační doba. Prošlé opalovací krémy mohou způsobit tzv. malorkové akné, což jsou nepříjemně svědivé pupínky.
  3. Pleť si myj pouze vlažnou vodou, teplá voda by ti pleť mohla vysušit, pleť by se napínala, červenala a odlupovala se po malých šupinkách. A ledová dělá přesně to samé!
  4. Pokud ti na obličeji vyraší bolavé červené místečko, tak ho nenípej, ale raději ho ošetři nějakým gelem, který je na toto určený. Pupínek se mnohem dříve uzdraví a ty budeš mít po starosti.
  5. Autor obrázku: Miles Gehm

    Víš, co pomáhá proti zánětlivým pupínkům? Šťáva z černého bezu! Můžeš jí pít nebo ji nanést na kůži. Akné brzy zmizí.

  6. Nezapomínej na peeling. Odstraní odumřelé buňky, suchou kůži a tvoji pleť prokrví. Pokud je tvá pleť spíše mastnější, používej ho dvakrát týdně, pokud spíše sušší, tak jednou týdně. Před použití peelingu by pleť samozřejmě měla být odlíčená a vyčištěná.
  7. Citrónová šťáva ti pomůže coby přirozený vysoušeč pupínků. Nanes ji na postižená místečka, je možné, že to bude trochu pálit, ale efekt za to stojí!
  8. Nepřeháněj to s péčí, i to může vést k tvorbě akné. Vyčistit pleť stačí bohatě dvakrát denně, peeling nanejvýš dvakrát týdně.
  9. Pokud je tvoje pleť mastná, neopomíjej krém jen proto, že nechceš, aby byla ještě mastnější. I mastná pleť potřebuje hydratovat. V drogériích seženeš krémy, které jsou určené přímo pro mastnou pleť.
  10. Jahody, chřest, rajčata i pórek pomůžou tvé pleti, aby vypadala svěže a čistě. Obsahují totiž kyselinu listovou, která má na pleť blahodárné účinky.
  11. Nepoužívej stejný ručník na ruce a obličej, mohla by sis zanést bakterie, které by tvé akné ještě zhoršily.
  12. Nemyj si obličej normálním mýdlem. Mýdlo pleť vysušuje. V drogériích jsou k dostání speciální mýdla na obličej.
  13. Nezapomínej na čistění pleti ráno i večer a to i v případě, že ses ten den nelíčila. Odstraníš tak všechny nečistoty, které se přes den na pleť dostaly a předejdeš tak vzniku akné.
  14. Pokud potřebuješ rychle zakrýt pupínek, použij speciální antibakteriální krycí korektor. Korektor nanášej pouze na pupínek a ne na okolní kůži, kterou by to vysušovalo.
  15. Pokud jsi majitelkou ofiny či patky, může i to být příčina vzniku akné. Stejně tak čepice.
  16. Pokud máš mastnou pleť, snaž se vyhýbat pleťovým vodám s obsahem alkoholu. Alkohol vysušuje a tvoje by jako reakci mohla začít produkovat ještě více mazu.
  17. Červené světlo (z lampy) působí protizánětlivě, proti akné a pupínkům. Pokud máš možnost, dvakrát až třikrát týdně se tímto světlem ozařuj.
  18. Pleťovou vodu nanášej vždy vatovým tamponkem. Pokud máš citlivou pleť, sežeň si speciální micelární vodu, která čistí a odličuje i voděodolný make-up a zároveň pokožku nijak nezatěžuje.
  19. Víš, jak na to jdou celebrity? Třeba Cameron Diaz si potírá obličej jednou týdně sušeným mlékem. Prý to používá místo peelingu. Victoria Beckham si nechává pupínky ošetřovat pastou z ptačího trusu slavíků. Ashley Tisdale vsází na bylinkové masky a zábaly.
  20. Pokud jsi začala používat nějaký přípravek proti akné, nepanikař, že ti po dvou dnech nefunguje. Efekt začne být viditelný nejdříve až po dvou týdnech!
  21. Sportuj. Kůže se tak bude lépe prokrvovat a spolu s potem bude vylučovat i nečistoty.
  22. Nezapomínej na pitný režim, pokud nebudeš dostatečně pít, tvá pleť bude vypadat unaveně, bude suchá a budou se více tvořit pupínky.
  23. Proti akné dost pomáhá vitamín B5, který je obsažen v celozrnném chlebu, rýži, vajíčkách, také vitamín C, který najdeš v pomerančích, červené paprice, vitamin H, který je ve špenátu a žampionech, ale i vitamín A, kterého budeš mít dostatek, pokud budeš hodně jíst mrkev a meruňky. Dopřávej si také luštěniny, sýr a ovesné vločky, kde se nachází zinek, který proti akné dost pomáhá.
  24. Make-up musíš před spaním odlíčit, aby se póry neucpaly.
  25. Za akné můžou dost často i hormony, takže by ti mohla pomoct hormonální antikoncepce. Některým dívkám se ale stává, že i když měli dokonalou pleť, tak po nasazení antikoncepce se zhoršila.
  26. Akné podporuješ kouřením, alkoholem, ponocováním a stresem.
  27. UV záření podporuje tvorbu mazu. Proto se moc dlouho na sluníčku nesmaž.