Běh je nejzdravější a nejlepší způsob pohybu, a tak není divu, že si mnoho lidí udržuje kondici běháním. A když běhání, tak jedině venku! Ovšem chladná a sychravá rána nejsou na běhání úplně ideální, ale věřte, že lze běhat i na podzim.

Musíte mít správné oblečení

Když je venku zima, musíte se obléct, to nám říkávaly už naše babičky. Ovšem, když na sebe dáte několik hrubých vrstev, tak se vám nebude běhat dobře. Musíte vybrat správné oblečení, tedy takové, které vás zahřeje a přitom se v něm budete moci dobře a volně pohybovat. Zároveň je velice důležité, aby vám dobře sálo pot, protože když zůstanete mokří, tak se můžete nachladit. Ideální je funkční či termo-prádlo.  Myslete hlavně na to, abyste opravdu byli v suchu, to je důležitější, než teplota, protože vy se dokážete zahřát sami právě tím běháním.

Pozor, každý se potí

Dalším velice důležitým aspektem je pocení. Úplně každý člověk se potí a právě mokrá záda v sychravém počasí je opravdu dobrým základem pro prochlazení. A tak, hned jak se vrátíte zpátky domů, tak byste měli svléknout mokré oblečení a i když máte kvalitní funkční prádlo, tak se musíte utřít do sucha. Úplně ideální je dát si horkou sprchu po běhání, abyste ze sebe smyli pot a zároveň zahřáli místa, která pot ochlazoval. Avšak pokud běháte a jste zvyklí na běhání, tak jistě berete sprchu po běhání jako samozřejmost, už pro pocit, abyste zůstali voňaví.

Pevná a protiskluzová obuv

Pevná obuv je při běhání samozřejmostí, už jen proto, abyste si neničili nohy. Avšak na tohle počasí potřebujete k běhání i protiskluzové boty, protože když je ráno mlha či sychravo, tak je cesta poměrně kluzká, zejména když běháte po suchém listí. A tak je lepší vzít si boty s výraznou podrážkou, abyste měli jistotu, že pro vás bude běhání bezpečné i na mokré cestě. Samozřejmě opět musíme myslet na to, že i nohy jsou část těla, která se potí, a tak je dobré mít nějaké kvalitní boty s odvětráváním, protože když vám pot zůstane v botě, může se noha zapařit a vy tím můžete dostat nejen nepříjemné nachlazení, ale také plístě, což není nic příjemného.

Když je počasí na koni

V případě, že je venku opravdu velice hnusně, tak se vám běhat moc nechce. Každopádně běhat venku se dá v každém počasí, jen na to musíte být správně připravení. Ale opravdu jsou pochmurné dny, kdy se vám při pohledu z okna nechce běhat, ale nebojte se, běhání se vzdát nemusíte, protože existují běžící pásy. Na ten si můžete zajít zaběhat buďto do nějaké posilovny, fitness centra anebo vášnivý sportovec si dokonce může pás koupit domů. Výhodou je, že pokud máte zimní zahradu či podobně, tak můžete běhat v přírodě a přitom zůstat doma v teple.

Běhací pás jako alternativa

Pokud je venkovní nepřízeň podzimního počasí opravdu velká a podmínky pro běh nejsou ideální, můžete volit varianty domácího běhání. Nejčastější volbou jsou v tomto případě běhací pásy. K tomu, aby byl trénink na běhacím páse co nejproduktivnější, je samozřejmě nutné vybírat kvalitní produkty. S výběrem nejlepšího pásu vám bude výpomocný například tento porovnávací test s recenzemi nejlepších běhacích pásů.

Běhání je velice zdravý způsob pohybu, je výborný pro zdraví i pro štíhlou linii, tak se nebojte žádného počasí a běžte si zaběhat.