Běhání je druh sportu. Po chůzi je běh druhým nejpřirozenějším pohybem lidského těla. Běhání je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak zlepšit svou kondici, udržet se ve formě či podpořit redukci váhy. Běhání je i relaxačním druhem sportu.

V případech, že lidé sportovali jen velmi málo a chtějí tuto chybu napravit, je běh pro ně tou správnou volbou. Začít běhat lze v každém věku. Před začátkem běhání je vhodné, ale začínat rychlou chůzí. Rychlá chůze je důležitá, jelikož připraví vaše tělo i organismus na nadcházející zátěž v podobě běhu.

Chcete – li běhat, důležité je vědět jak. Položme si tedy otázku – Jak správně běhat? Při správném běhání musíte využít především dodržovat správnou techniku běhání. Bez správné techniky běhání se totiž může stát, že Vám běh místo radosti přinese zdravotní komplikace.

Jak správně běhat – rady

● Zahřátí organismu

Běh vyžaduje před jeho zahájením rozcvičení a zvýšení tepové frekvence. Nejprve organismus zahřejte a až poté vyběhněte. Využijte napínací a strečinková cvičení či rychlou chůzi.

● Nepřeceňujte se

Zvažte své pohybové schopnosti a podle toho si zvolte přiměřené tempo běhu. Přizpůsobte se své kondici, rychlost běhu a délku tratě. Nejlepším způsobem je postupně prodlužovat délku tratě a postupně i zrychlovat tempo běhu. Poslouchejte, co vám při běhu říká, vaše tělo a nepřeceňujte se.

● Technika správného pohybu

Běh je komplexní koordinovaný pohyb těla se zapojením všech svalů. Důležité je při běhu postavení těla. Stát bychom měli vzpřímeně s mírným předklonem dopředu. Záda zůstávají narovnaná, pánev podsazená a ramena uvolněná. Došlap chodidel by měl být měkký, tlumený po celé ploše. Naučte se běhat uvolněně. To znamená, že při běhu budete mít uvolněnou každou část těla v každém okamžiku. Pokud se vám to povede, získáte přirozené tempo svého běhu-

● Hlídání tepové frekvence

Tepová frekvence nám ukáže, zda při běhu efektivně pracuje srdce a cévní systém. Tepová frekvence závisí na mnoha faktorech z nich nejdůležitější jsou trénovanost a věk. Pro zjištění vaši optimální tepové frekvence, musíte znát svou optimální tepovou frekvenci. Tu lze vypočítat.

● Výpočet tepové frekvence

Vypočítáte podle vzorce. Maximální tepová frekvence pro běh je 214 –(0,8 x věk) u mužů. U žen 266 – (0,9 x věk). V případě, že známe všechny potřebné údaje, máme jistotu, že začněme běhat správně.