Cholesterol je látka tukové povahy, kterou přirozeně produkují naše játra. Je to tedy látka tělu vlastní a nezbytná. Problém nastává v případě, pokud jsou jeho hodnoty v našem organismu příliš vysoké.

U cholesterolu rozlišujeme dva typy: LDL a HDL. LDL cholesterol je roznášen z jater do těla a způsobuje nežádoucí ukládání tuku v cévách (tzv. aterosklerózu). Ta má za následek vznik srdečně – cévních onemocnění, obávaného srdečního infarktu nebo cévní mozkové příhody. Jeho hodnota by tak měla být co nejnižší (optimálně do 3 mmol/l).

HDL cholesterol naopak zajišťuje sběr cholesterolu do jater a jeho likvidaci, a proto je prospěšný. Jeho hodnoty se pohybují v rozmezí nad 1,2 mmol/l u žen a 1 mmol/l u mužů.

Celkově by pak cholesterolu (HDL a LDL) mělo být nanejvýš 5 mmol/l, důležitý je ale i jejich poměr.

Jak se hodnota cholesterolu vyšetřuje?

Hladina cholesterolu se dá jednoduše zjistit odebráním krevního vzorku. Povinností každého praktického lékaře je provádět tato vyšetření preventivně. Zvýšený cholesterol totiž jako řada závažných onemocnění „nebolí“, ale o to může mít dalekosáhlejší následky. Odběry krve na stanovení hladiny cholesterolu by se měli provádět při vstupním vyšetření (po ukončení péče u praktického lékaře pro děti a dorost, cca v 18 – ti letech) a dále pak ve 30, 40, 50 a 60 letech.

Vysoký cholesterol a co s ním

Pokud vám lékař zjistil vysokou nebo vyšší hladinu cholesterolu než jsou doporučené hodnoty, zcela jistě vám dal následující doporučení. Souhrnně lze říci, že jde o zásady zdravé životosprávy platné pro každého, v tomto případě ještě doplněné o určitá výživová doporučení. Omezení nadváhy či obezity, pravidelný pohyb, zdravý jídelníček a často ještě léková terapie jsou hlavní pilíře úspěšné léčby.

Hlídejte si váhu

Vysoká hladina cholesterolu je často spojena s nadváhou, ne-li obezitou. Konzumace nevhodných, v tomto případě především tučných potravin, jde totiž s nadváhou a vysokým cholesterolem ruku v ruce. Prospěšný je i malý úbytek váhy, i zhubnutí tří až pěti kilogramů má pozitivní efekt. Pokud nevíte jak na to, poraďte se s odborníky k tomu určenými.

Hýbejte se

Pravidelný pohyb je neméně důležitý. Žádná dřina ve fitness centru navíc není nutná, v tomto případě platí, že každý pohyb se počítá. Obyčejná chůze, procházky, nordic walking, plavání nebo jízda na kole vám k ideálu jistě postačí. Důležitá je ale pravidelnost, klidně postupně dávkovaná. Během týdne by mělo jít minimálně o 150 minut pohybu, a to se dá skutečně zvládnout.

Co jíst a nejíst

Určitá dietní opatření jsou nezbytná. Základem je v jídelníčku vyvarovat se, nebo alespoň snížit pokrmy s vysokým obsahem tuků, zejména nasycených, jako jsou vejce, tučné maso, vnitřnosti, tučné mléčné výrobky (smetana, máslo, plnotučné mléko, tučné sýry a jogurty). Dále smažené pokrmy, jakožto i kupované sušenky a sladkosti, které jsou plné nejenom cukrů, ale i nezdravých tuků!

Vejce jsou v souvislosti s vysokým cholesterolem spojována snad nejvíce. Cholesterol skutečně obsahují, a to v jenom kusu přibližně 185 mg. Za bezpečnou hodnotu je dle kardiologů považováno 300 mg cholesterolu denně, z čehož vyplývá, že ani vajec se nemusíte vzdát. Je jen důležité sledovat množství, horní strop jejich konzumace je sedm kusů za týden.

Tučné červené druhy mas je vhodnější nahradit jiným, dietnějším, jako jsou krůtí prsa, králičí nebo vyzkoušejte jehněčí.

Pozor na tuk v mléčných výrobcích, vždy volte dietnější variantu, ať již jde o mléko nebo jogurty. Máslo se svým obsahem až 10 mg cholesterolu v jedné polévkové lžíci také nepatří do seznamu vhodných potravin. Zvolte proto spíše rostlinné tuky, na našem trhu jsou k dostání i ty specielně zaměřené proti vysokému cholesterolu (např. Flora Pro- activ).

Další živočišné tuky při přípravě pokrmů (sádlo), je vodné nahradit tuky rostlinnými. Pokud připravujete pokrmy výhradně na sádle nebo másle, naučte se je nahrazovat olivovým nebo řepkovým olejem.

A jaké potraviny jsou vhodné? Zejména ty s obsahem dostatku vlákniny. Ta totiž omezuje vstřebávání LDL cholesterolu do krve. Hojně jí je zastoupeno v ovoci a zelenině, dopřejte si proto denně klidně až 5 porcí. Na vlákninu jsou mimořádně bohaté také celozrnné potraviny – celozrnné pečivo, těstoviny, ovesné vločky, rýže. Nezapomínejte ani na luštěniny. Zajistit si denní příjem vlákniny není nic složitého, k pokrytí denní potřeby vám postačí porce ovesné kaše doplněné o banán.

Další vynikající potravinou jsou ryby, a to i ty tučné. Vhodný je oblíbený losos, makrela, tuňák a další. Obsahují totiž omega- 3 mastné kyseliny, které pomáhají předcházet usazování cholesterolu v cévách. Doporučené množství je alespoň dvě porce ryb týdně.

Možná se budete divit, ale i tučné ořechy si můžete při vysokém cholesterolu dovolit. Sice v omezeném množství (asi tak 50 g denně) a samozřejmě v přírodní podobě bez soli, cukru a nepražené. Obsahují totiž ty správné tuky a již zmiňované omega- 3 mastné kyseliny. Dopřejte si proto mandle, lískové, vlašské nebo další oříšky.

V případě tekutin je vhodné vyhýbat se slazeným nápojů, oproti tomu bylo prokázáno, že zelený čaj má pozitivní vliv na srdce.

Navštěvujte lékaře

Osoby se zvýšeným cholesterolem by měli být pod pravidelným lékařským dohledem, pokud nejsou výše zmíněné postupy v léčbě účinné, přistupuje lékař k podávání potřebných léků.