sdgLidé na vozíku se často účastní tanečních soutěží, jsou vrcholovými sportovci, objevují svět a překonávají rekordy. Nenechali se totiž odradit nepřízní osudu a svůj život žijí stejně jako lidé bez pohybového omezení.

Vrozená nemoc nebo těžký úraz můžou člověku ze dne na den změnit životní perspektivu. A to doslova. Po tom, co vždy stál na nohou, je najednou nucen se na svět dívat z invalidního vozíku. Naštěstí ale žijeme v moderní době, která vychází vstříc i vozíčkářům. Svět je plný lidí s inspirativními příběhy, kteří se i přes nečekaný hendikep nejen nevzdali svých starých koníčků, ale naopak v sobě nalezli nový talent a nadšení do života.

Pro ty, kteří náhle z důvodu úrazu ztratí schopnost chodit, mohou být následující týdny a měsíce plné rehabilitací neuvěřitelně těžké. Čas strávený na lůžku a nová životní realita v člověku snadno probouzí černé myšlenky. Proto, když díky invalidnímu vozíku opět získá svobodu pohybu, může mít pocit, jakoby dostal v životě novou šanci.

Nejeden člověk s hendikepem přišel na to, že invalidní vozík neznamená, že nemůže milovat sport. Právě naopak si k němu často najdou cestu – začnou s posilováním, atletikou, zkusí hrát basketbal nebo florbal a zapovězené pro ně nemusí být ani zimní sporty. Nedají dopustit na blahodárné účinky  a psychickou pohodu, jakou sport přináší.

Problémem není v dnešní moderní době ani cestování a poznávání nových míst. Nejen dopravci, ale i ubytovací zařízení jsou na návštěvu vozíčkářů připraveni. Díky bezbariérovým úpravám veřejných prostranství je usnadněn pohyb po městě, jsou zpřístupňovány památky a je také umožněno využívání městské hromadné dopravy. Pak už stačí jen sebrat odvahu, rodinu nebo pár přátel a vyrazit za novými dobrodružstvími.

Jednoduše řečeno, život na invalidním vozíku nemusí znamenat téměř žádné omezení. Vozíčkáři se mohou těšit i z návštěv divadel a koncertů, mohou se přihlásit do kurzu keramiky nebo kreativního psaní. Navíc za nimi vždy stojí silná a podporující komunita lidí se stejným osudem, která chápe více než kdokoli jiný, jak takový život vypadá.

Důležitým prvkem pro aktivní život vozíčkářů jsou kvalitní kompenzační pomůcky a především právě invalidní vozíky. Firma Meyra, působící na českém trhu déle než 26 let, si klade za cíl pomáhat hendikepovaným překonávat jejich omezení a umožnit jim plnohodnotné prožití života.