Cyklistika

 

Cyklistické tretry přispívají ke zlepšení efektivity jízdy na kole. Společně s nášlapnými pedály dosáhnete větší rychlosti a zároveň vynaložíte méně síly. Proto pro vás zdolávání velkých vzdáleností bude hračkou.

Nejsou tretry jako tretry

Při pořízení treter je potřeba nejprve se zamyslet nad tím, v jakém terénu plánujeme jezdit, s jakou intenzitou a jaké vzdálenosti. Podle toho volíme druh treter – MTB nebo silniční. Samostatnou kategorií jsou tretry zimní společně s návleky na ně.

MTB tretry na horská kola jsou ideální do náročného terénu, a proto mají hrubou terénní podrážku. Počítá se totiž s tím, že během jízdy na obzvláště obtížném úseku z kola sesedneme a půjdeme po svých. Při tomto stylu jízdy potřebujeme velmi dobrou reakci mezi nohou a botou. MTB tretry tomuto požadavku vyhovují, neboť  nohu dobře obemknou.

Silniční tretry se vyznačují hladkou podrážkou a nízkou hmotností. Proto bychom měli omezit pěší pohyb na minimum. Tyto tretry jsou zaměřené na co největší výkon a dokážou přenést maximální množství síly. Nepostradatelnou vlastností silničních treter je prodyšnost, která je při této dynamické jízdě nutností. Většina těchto bot má odvětrávanou i podrážku.

Zimní tretry jsou navrženy pro ty, kteří se nechtějí cyklistiky vzdát ani v mrazivém období. Speciální zateplení umožňuje jízdu na kole i za velmi nízkých teplot. Tyto boty se vyznačují odolností a perfektní izolací. Fleecová vložka zabrání prochladnutí nohy za deště, mrazu a větru.

Nejoblíbenější značky

Cyklistické tretry jsou k dostání v pánském a dámském provedení. Dámské tretry pamatují na odlišnou stavbu ženské nohy a z toho důvodu jsou navrženy tak, aby ženám skvěle padly. Mezi přední výrobce treter patří značky Shimano a Specialized. V jejich sortimentu naleznete jak tretry pro rekreační cyklisty, tak pro aktivní sportovce.