Chodíme do sauny, doma se při sychravém počasí za okny balíme do dek a přitom ani netušíme, jaké léčivé účinky má mráz na naše tělo. Stačí zajít na minutku na kryoterapii a hned se budeme cítit lépe.

Žádný strach

Určitě se nemusíte kryoterapie obávat. Zima Vám nebude ani při nejnižších teplotách, které mohou dosáhnout až k –150ºC! Naopak se budete cítit velmi příjemně a po absolvování kúry i uvolněni. Kryoterapie je velice rychlá, trvá totiž v průměru asi jednu až tři minuty, přičemž teplota v kryokomoře je volitelná, začíná na -110ºC a nejnižší možná teplota je až –150Cº.

Vaše poprvé

Pokud se do kryokomory chystáte poprvé, nepřehánějte to ani s délkou pobytu, ani s teplotou. Pro začátek zvolte asi dvě minuty při základní teplotě a tu dále nesnižujte. Naše tělo má výbornou schopnost adaptace, kdy si zvykne téměř na všechno, takže pokud se Vám léčba mrazem zalíbí, můžete při dalších návštěvách kryokomory prodlužo

Jak to celé funguje?

Cílem je vyvolání fyziologické reakce těla na chlad. To znamená, že po extrémním ochlazení, které působí na receptory chladu a následném zahřátí se intenzivně prokrví kůže a veškeré svaly, šlachy, vazy a klouby. Navíc působí proti bolesti a při proceduře jsou tělem vylučovány hormony štěstí, takže se budete cítit velice příjemně. Po absolvování kryoterapie následuje lehká aerobní aktivita, například cvičení na rotopedu nebo běžícím pásu, která podpoří prokrvení pokožky, které může být až čtyřnásobné oproti stavu před návštěvou kryokomory! Aerobní aktivitu byste měli provozovat alespoň pět minut, aby došlo k zahájení látkové výměny a škodlivé látky mohly být vyplaveny z těla ven. Pokud chcete docílit maximálních výsledků, měli byste cvičit alespoň půl hodiny. Navíc po rychlém zchlazení a následném zahřátí pomocí cvičení se budete cítit příjemně unaveně a bude se Vám dobře usínat.

Léčebné účinky kryoterapie

Léčba mrazem je právem označovaná za účinnou rehabilitační a regenerační metodu. Má široké využití a pozitivních účinků na naše zdraví má nespočet. Velice dobře působí při dlouhodobých bolestech zad a kloubů nebo revmatických onemocněních. Léčí i kožní problémy či poúrazové nebo pooperační otoky či hematomy. Škála jejích účinků zahrnuje i odstranění celulitidy a překvapivě i léčbu například senné rýmy, migrén, depresí nebo roztroušené sklerózy. Navíc posiluje imunitní systém a obranyschopnost organismu, takže působí i preventivně. Kryoterapie je hojně využívaná sportovci, jelikož zvyšuje výkonnost, regeneruje tělo po náročném tréninku nebo rychle hojí drobná poranění.

Druhy kryoterapie

Léčba mrazem nabízí dvě možná řešení problému a to lokální a celková. Lokální se zaměřuje pouze na určitou část těla, zatímco při celkové je extrémnímu chladu vystaveno celé tělo. Dále se rozlišuje na léčbu v kryosauně a kryokomoře. V kryosauně stojíte v jakémsi válci, přičemž hlavu máte venku, je to tedy ideální pro osoby trpící klaustrofobií. Díky svým rozměrům je určená pouze pro jednu osobu a z tohoto důvodu je také častějším doplňkem některých wellness center. Naopak v kryokomoře, někdy také nazývané kryokabina nebo polárium, můžete být i s další osobou. Skládá se z předkomory, která Vás svou teplotou okolo -50ºC připraví na následující extrémní mráz. Při kryoterapii se nesmíte dotýkat sebe ani ostatních, mohli byste si sedřít kůži!

Než kryoterapii vyzkoušíte

Předtím než do kryokomory nebo kryosauny zavítáte, oznamte to svému ošetřujícímu lékaři a zkonzultujte to s ním. Tato léčba totiž není vhodná pro osoby, které v posledním půlroce prodělali akutní onemocnění srdce a krevního oběhu. Stejně tak se nedoporučuje pro lidi s nádorovým onemocněním, trpící chudokrevností, záněty žil, bércovými vředy, virózou nebo se stabilně vysokým tlakem, přičemž jeho hodnoty jsou vyšší než 160/110. Dále by se této terapii měly vyhnout těhotné ženy, senioři nad 75 let věku a lidé závislí na alkoholu nebo drogách.

Jste na místě

Do kryosauny nebo kryokomory můžete vstoupit pouze ve speciálním oblečení, zpravidla se jedná o bavlněné spodní prádlo či plavky, bavlněné ponožky a rukavice. V případě návštěvy kryokomory budete navíc potřebovat i čelenku nebo čepici a roušku, aby se Vám lépe dýchalo. Před procedurou se důkladně osušte, zejména v záhybech jako jsou loketní a podkolení jamky nebo podpaží – předejdete tak možným omrzlinám. V kryokomoře se nadechujte nosem a vydechujte ústy. Že je konec zjistíte podle světelné či zvukové signalizace nebo Vám to oznámí obsluha zařízení, v každém centru to je jiné. Pracovníci vám budou upravovat délku pobytu i snižovat teplotu.