Zhoršuje se vám vidění? Ověřte si, jestli netrpíte VPMD

0
385

oftex 3

Rozmazané vidění, pocit ztráty části zorného pole a dokonce neschopnost číst. To všechno mohou být varovné příznaky degenerativního onemocnění sítnice. Jak problém spolehlivě rozpoznat, koho se týká a jak vypadá léčba?

Co je to VPMD?

Věkem podmíněná makulární degenerace je onemocnění sítnice způsobené více faktory. VPMD zasahuje hlavně místo nejostřejšího vidění, což je takzvaná žlutá skvrna. Výsledkem je ztráta centrálního vidění, kdy postižené osoby vidí pouze okraje svého zorného pole. Onemocnění je zákeřné z toho důvodu, že přichází pomalu a nenápadně.

Problém se týká hlavně osob starších 55 let. Nicméně pravidelné prohlídky na prvotní projevy makulární degenerace by měl lékař provádět po překročení 40 let pacienta. Bylo zjištěno, že onemocnění postihuje častěji ženy v porovnání s muži.

Jaké má projevy?

Nejdříve je potřeba si říct, že existují dvě formy VPMD. První je takzvaná suchá forma, která se vyskytuje s převahou a rozvíjí se poměrně pomalu v řádu let. Druhou variantou je vlhká forma, která postupuje výrazně rychleji.

Projevy se ze začátku objevují plíživě a nemusí být příliš nápadné. Jedná se o zhoršení zraku za šera, lehce zamlžené vidění a ztrátu jasu barev. Protože se tyto změny dějí skutečně pozvolně, nemusí být poměrně dlouho odhaleny. Následovat může ztráta schopnosti číst a objevují se i potíže s poznáváním tváří. Odhalení problému je ještě o to složitější, že onemocnění většinou postihuje jedno oko, jehož práce je na chvíli nahrazena a doplněna druhým.

Co dělat, když skutečně trpíte makulární degenerací?

V první řadě rozhodně navštivte lékaře. Ten určí, o jakou formu se jedná, a doporučí vám vhodné následující kroky. Rozhodně se nepokoušejte problém odstranit pomocí volně prodejných kapiček do očí a podobně. V zásadě se jedná o poměrně rozsáhlý problém, jehož včasné řešení může situaci značně zlepšit a pomoci Vám oddálit praktickou ztrátu zraku.

Existuje léčba?

Spolehlivá a efektní léčba pro úplné vymizení suché formy makulární degenerace bohužel neexistuje. Aktuálně je tedy nejlepší léčbou prevence. Důležitá je zejména látka lutein, která se vyskytuje nejenom ve speciálních potravinových doplňcích, ale i v zelenině, např. špenát, tuřín, lichořešnice a další. Zrak může být ale zhoršován i dalšími onemocnění, jako je šedý zákal.  Operace čoček pak pomůže zlepšit ostrost vidění.

Pokud vám doktor diagnostikuje agresivnější a rychlejší vlhkou formu makulární degenerace, přichází na řadu laserové ošetření s aplikací speciálních látek. Tento zákrok se provádí ve specializovaných střediscích a pomáhá zmírnit, či dokonce zastavit degenerativní změny. Zásadním předpokladem pro úspěch je v tomto případě včasná diagnóza.

Okrajovým, ale zároveň také poměrně důležitým problémem v oční oblasti, bývají i příliš velká oční víčka. To často vede ke zvýšenému slzení, bolestem hlavy, pocitům únavy a podobně. Problém je naštěstí řešitelný pomocí operace víček, kdy se odstraní přebytečná kůže.

oftex logo