Co má společného guarana a kotvičník? Více než si myslíte

0
1068

Obě tyto rostliny jsou známé jako velmi silné stimulanty povzbuzující libido a chuť na sex. S tím je spojená také podpora plodnosti a zmírnění některých negativních příznaků mužského i ženského přechodu, například změny hladiny hormonů, poruchy erekce, úbytek svalové hmoty a další. Obě rostliny patří fenoménům několika posledních roků, kdy je objevila moderní civilizace a vytvořila si z nich zdroje energie pro svůj hektický život.

Pomoc v boji s přebytečnými kilogramy

Guarana i kotvičník mají tu výjimečnou vlastnost, že zrychlují metabolismus. Díky tomu si můžete vybrat které z těchto dvou bylin dáte přednost, aby podpořila vaše snahy o hubnutí. Z hlediska stimulace se jejich účinky nepatrně liší. Kotvičník stimuluje spíše tělesnou stránku člověka, guarana naproti tomu zase tu psychickou. Proto se kotvičník hodí spíše pro sportovce a fyzicky pracující osoby, guarana zase pomůže se zlepšením soustředění a rozjasněním mysli. Obě rostliny však dokážou stimulovat organismus a dobít jej energií a tento efekt také udržet po dlouhou dobu.

Obě rostliny kvetou žlutými květy

V tom však fyzická podobnost končí. Zatímco kotvičník je drobná rostlina spíše keřovitého vzrůstu, s níž se můžeme setkat i v našich končinách, guarana je naproti tomu liána. Z kotvičníku se konzumuje a drtí na prášek celá jeho nať, z guarany se prášek vytváří ze semen, která jsou ukryta v červených tobolkách. Kotvičník svůj původ odvozuje z Asie, konkrétně z Číny a Japonska, Paulinie nápojná neboli guarana pochází z Jižní Ameriky.

Kotvičník i guarana zatočí s depresí a úzkostí

Máte obavy z dalšího podzimu, ve kterém vás opět bude sužovat splín a špatná nálada? Vyberte si, zda budete letos užívat kotvičník nebo guaranu. Obě tyto rostliny totiž se špatnou náladou zamávají tak rychle, že vám ani nestačí zkazit podzimní měsíce. Jejich účinky můžete podpořit dalšími bylinkami, jako například levandulí, mátou, bazalkou či třezalkou a léčebnou kůru proti depresi uzavřít vždy fungující čokoládou, která mimochodem obsahuje podobné složení aktivních látek jako guarana, především theobromin. Tato látka v guaraně vedle kofeinu způsobuje duševní vzpruhu a zlepšení nálady. Nevěříte? Vyzkoušejte ji na vlastní kůži a letos nedejte depresi šanci.