Ustrojená, neustrojená, učesaná, neučesaná, obutá, neobutá, přijela, nepřijela rybářova Zdenička za svým milým králem a dobila jeho srdce.

Chcete-li i vy přilákat vysněného prince, vyjeďte si na koloběžce. Možná se k vám některý přidá. Že nemáte koloběžku? To je ale osudová chyba, s jejíž nápravou vám rádi pomůžeme.

Chcete se příjemně svézt nebo se raději zpotíte?

I v současné době si lze sice pořídit klasické koloběžky na „lidský pohon“. Kdo by to ale dělal, když může za o něco málo vyšší cenu mít koloběžku s elektrickým pohonem? Ta se stane dokonalým partnerem pro vaši cestu do práce, ale i na výlety.

Většinu z menších modelů moderních elektrokoloběžek jednoduše sbalíte a uložíte do auta nebo vezmete s sebou do tramvaje. Ke svému pohonu používají elektrokoloběžky lithiovou nebo olověnou baterii, od jejíž kapacity se odvíjí maximální doba použití přibližovadla.

Co si ujasnit před koupí koloběžky?

Základem v rozhodování o konkrétním modelu, kapacitě baterie, velikosti koleček, dojezdové vzdálenosti nebo maximální rychlosti koloběžky pro dospělé je především majoritní způsob využívání koloběžky.

Plánujete-li koloběžku využít zejména k cestám do práce a občasnému pohybu v přírodě, volte spíše model s nafukovacími kolečky, který si poradí i s žulovými kostkami a případnými vystouplými kořeny na lesních cestách. Vyloženě terénní koloběžky mají velká nafukovací kola, která dokážou efektivně tlumit vliv nerovností.

Jestliže budete jezdit výhradně na rovných asfaltových silnicích, budou vám stačit levnější pogumovaná kolečka. Rám je u většiny moderních koloběžek vyroben z lehkého duralu, u některých modelů narazíte i na robustní ocel.

Konstrukce a zejména hmotnost rámu hraje roli především u skládacích koloběžek, u nichž se předpokládá časté přenášení v ruce, a proto by měly být co nejlehčí.

Na co se při výběru koloběžky zaměřit?

Naprostým základem je dostatečně pevná a odolá konstrukce a šířka stupátka, která by pro pohodlnou jízdu měla mít šířku alespoň 20 cm. Předpokládáte-li, že budete jezdit i v dešti, volte raději jeho protiskluzovou úpravu.

Důležitý je také typ koleček. Ta nejlevnější pogumovaná (z polyuretanu) sice nemůžete píchnout, v mnoha případech vám ale jízda na nich bude připadat příliš tvrdá a nepohodlná.

Svoji roli při výběru koloběžky hraje i kvalita brzd. Ty je u většiny koloběžek pro dospělé obvykle možno ovládat prostřednictvím páčky na řídítkách anebo s využitím nášlapné brzdy na stupátku. Elektrokoloběžky bývají vybaveny navíc brzdou elektromechanickou.

Jak daleko na elektrokoloběžce dojedete?

To záleží na kapacitě baterie a maximální rychlosti a výkonu stroje. Dojezdová vzdálenost se průměrně pohybuje okolo 20 až 30 km a tomu adekvátní kapacita baterie se pohybuje okolo 15 Ah.

Elektrokoloběžky pro dospělé dosahují maximálních rychlostí pohybujících se mezi 20 a 30 km/h. To je dobrá zpráva. Protože s koloběžkou do výkonu 1 kW a maximální rychlostí 25 km/h můžete vyrazit na silnici i bez řidičského průkazu.

Jestliže o něj tedy přijdete, můžete se elektrická koloběžka stát vítanou alternativou pro cestu do práce. Mezi oblíbené značky patří např. elektrokoloběžky Racceway od českého výrobce Rulyt.cz, který má v sortimentu i designovou řadu klasických koloběžek pro dospělé i děti.