Čím si skateboarding zasloužil své místo na olympiádě?

0
343

Letní olympiáda v Tokiu se sice přeložila na příští rok, ale to nic nemění na to, že se na ní objeví i nový dynamický sport, který baví stále více lidí. Skateboarding po letech čekání a plnění podmínek postoupil ze širokého výběru adeptů přímo na olympijské hry a svojí olympijskou premiéru zažije na LOH v Tokiu. Čím si dokázal skateboarding získat své místo na Olympu?

Složité podmínky pro přijetí na LOH

Moderních sportů, které by si přály své místo na olympijských hrách, je velké spektrum. Mezi nimi například florbal a skateboarding vyčnívají celosvětovým zájmem a velkou oblíbeností. Na rozdíl od florbalu však skateboarding dokázal naplnit veškeré podmínky a postupuje přímo na olympijské hry. Mezi nespočet podmínek k přijetí přitom patří například dostatečně dlouhá sportovní tradice a také existence postupového šampionátu a žebříčku pro postup na LOH.

Na co se můžete těšit?

Na olympiádě v Tokiu se můžeme těšit na skateboardovou show v celkem dvou disciplínách. V park a street skateboardingu. Bohužel se tak vyhneme nejatraktivnějším disciplínám, ale čas pro zdokonalování je vždy.

Na olympijské hry přitom postoupí 80 účastníků ve složení 40 mužů a 40 žen. Zajisté vás také zajímá, zdali budeme na olympijských hrách podporovat české zástupce. To je prozatím stále ve hvězdách, nýbrž kvalifikační turnaj ještě nezačal. Rozhodně se ale můžeme těšit na účast českých jezdců v kvalifikaci. Mezi nimi například i Maxim Habanec.

Skateboarding postoupil především díky lidem

Účast skateboardingu je podmíněna především velkým zájmem mladých lidí. Olympijské hry, tradiční a velkolepá sportovní akce, se koná už roky v zajetých kolejích a výkonný výbor vidí v akvizici skateboardingu mladý nádech.

O rozšířenosti sportu mluví i nabídka kamenných obchodů nebo e-shopů jako Ambassadors.eu. Skateboardová móda nepatří jen na prkno a lidé ji nosí rádi i mimo sportoviště. Navíc v každém větším městě najdeme skateparky a místa, kde mohou mladí lidé tuto moderní kratochvíli a nově i olympijský sport vykonávat.