Chystáte se poprvé na vodu a hlavou vám víří spousta otázek. Zvládnete to? Nebudete brzdit ostatní? Nestane se vám nic? Pusťte veškeré obavy z hlavy, ale před řekou a její sílou si zachovejte respekt! Máme pro vás praktický návod, jak se na první sjíždění řeky připravit.

Zjistěte si o řece maximum

Je úplně jedno, jestli se pustíte do sjíždění Vltavy nebo Berounky. O toku si zjistěte maximum dostupných informacíVodácké řeky v ČR pravidelně mapují různé weby, kde se dočtete vše o jejich obtížnosti, ale i aktuálních rizicích nebo nečekaných událostech.

Ověřte obtížnost

Pokud patříte mezi naprosté začátečníky, rozhodně se nevrhejte vstříc náročným trasám. Ty by pro vás mohly být nejen nebezpečné, ale také vás od dalších sjezdů odradit. Vodáckou obtížnost řek ověříte na různých webech, ale třeba i v půjčovnách raftů nebo dalšího vodáckého vybavení. Tady vám zároveň prozradí vše o vybrané řece a jejích specifikách.

Vyrážejte se zkušenějšími

Na vodu rozhodně nevyrážejte sami a vždy jeďte v lodi se zkušenějšími. Pokud jedete ve skupině, pamatujte, že minimum jsou tři lodě, přičemž ti nejzkušenější by měli být v čele a na konci skupiny. Během plavby se v ideálním případě vyvarujte alkoholu. Ohrozit byste totiž mohli nejen sebe, ale i zbytek posádky.

Správné vybavení je základ

Samozřejmě po vás nikdo nechce, ať pořizujete lodě za statisíce. Pokud se téhle aktivitě nevěnujete pravidelně, má smysl loď půjčit třeba v půjčovně lodí VltavaZkušená obsluha vám poradí s výběrem a doporučí tu nejlepší loď s ohledem na zvolenou trasu a její délku.

Sbalte si toho pokud možno co nejméně

Pamatujte, že čím méně věcí s sebou vezete, tím lehčí a ovladatelnější je loď. S oblečením na to proto musíte chytře, protože kromě něj budete převážet řadu dalšího vybavení. Pokud tedy nejste domluvení, že vám karimatky, spacáky nebo vařiče doveze řidič až na místo vylodění. V každém případě se balte rozumně a nezapomeňte hlavně na opalovací krém, pokrývku hlavy, nepromokavé oblečení a kvalitní obuv, která by měla ideálně spočívat v uzavřené kotníčkové botě s pevnou patou a špičkou.