Rekreační cyklista, který jezdí po zpevněných stezkách nebo po silnicích, si vystačí s obyčejným kolem. Pokud ale plánujete sjíždět downhill a svištět si to rychlostí blesku po lesních singletracích a trailech, potřebujete kolo, na nějž je skutečně spolehnutí.

Jaké by mělo být takové spolehlivé kolo? Musí být tiché, protože nikdo nechce poslouchat blatníky, které drnčí. Je potřeba, aby mělo pevný rám (aby se nepohupovalo během šlapání). Mělo by být celoodpružené, což potvrzuje i mechanik závodního MTB týmu Pavel Čábelický. Pojďme se ale podívat na konkrétní příklady.

Nekompromisní kvalita z Kanady

Výtečnou volbou budou například kola Rocky Mountain od kanadského výrobce. Pro náročné sjezdy, výjezdy a traily je vynikající model Instinct, do bikeparku potěší modely Altitude nebo Slayer. Obrovskou výhodou je i originalita. Každé kolo se vyrábí jen v limitovaném počtu, proto se vám příliš často nestane, že byste na trati potkali někoho se stejným.

Bianchi nejen pro silniční cyklistiku

Naproti tomu italská značka Bianchi je známá zejména v silniční cyklistice, přesto u ní najdete i pár horských modelů. A stojí za to! Vzduchová vidlice, převody 1×12 a zajímavá cenovka – tím se vyznačuje Bianchi Magma 9S SX Eagle.

Bianchi navíc myslí i na ty, kdo si při jízdě rádi odpočinou. Elektrokolo Bianchi e-Omnia X Type zaujme svými futuristickými ostrými tvary, takže hned na první pohled vidíte, že jde o něco speciálního. Jde o horské kolo určené do náročnějšího terénu.

Nejen kolo je součástí výbavy

Abyste si jízdu užili na maximum, chce to také dobré vybavení. Nepromokavou bundu, v níž vás ani déšť nepřekvapí, pohodlné kalhoty s vložkou, s nimiž vás nebude bolet zadek po dlouhém sezení v sedle, dobrý dres sající pot. A mimochodem, třeba takové Majola oblečení je důkazem, že i na kole můžete vypadat stylově. Majola je životní styl milovníků outdoorových aktivit.

A co dodat na závěr? Nezbývá než si vyhlédnout ty nejlepší traily v ČR. Podívejte se na seznam nejlepších singletrailů v ČR.