Barevné kontaktní čočky zažívají v poslední době obrovský boom. Zpočátku jsme je mohli vídat především u celebrit, dnes už se ale staly běžnou součástí každého, kdo chce ozvláštnit svůj pohled a zaujmout. Může za to nejen jejich jedinečný efekt, kterého jsou schopny dosáhnout, ale i poměrně nízká cena, vysoká kvalita a snadná dostupnost. Pokud patříte mezi ty, které barevné kontaktní čočky zaujaly, ale ještě jste nenašli odvahu vyzkoušet je, přinášíme vám několik tipů, jak s jejich používáním začít.

Kontaktní čočky i pro zdravé oči

První, co byste měli o barevných čočkách vědět, je to, že na trhu najdete kontaktní čočky barevné dioptrické i nedioptrické. Na své si tak přijdou jak ti, kteří potřebují zkorigovat nějakou oční vadu, tak ti, kteří žádné problémy s očima nemají. Díky tomu mohou barevné kontaktní čočky sloužit i jen jako módní doplněk – a to jak pro speciální příležitosti, tak pro každodenní nošení. Při výběru barevných kontaktních čoček tedy buďte obezřetní, zda vámi zvolená varianta je dioptrická či bez dioptrií.

Čistota je základ

Pokud kontaktní čočky běžně používáte, nebude pro vás představovat nasazení těch barevných nic speciálního. Nejste-li ale v používání čoček zběhlí a vybrali jste si barevné kontaktní čočky nedioptrické jako doplněk na ples, halloweenskou party nebo jakoukoliv jinou zvláštní událost, pak je třeba dodržovat základní pravidla. Zásadou číslo jedna je správná hygiena – ­čočky nasazujte pouze důkladně čistýma rukama. Do oka je vkládejte s maximální opatrností, před zrcadlem a ideálně s lokty zapřenými o tvrdou, pevnou podložku, aby se vám neklepaly ruce. Po vyjmutí z oka barevné kontaktní čočky dioptrické i nedioptrické uchovávejte ve speciálním roztoku.

Změna vzhledu

Zásadní otázkou, kterou si mnoho lidí klade, je, jak budou při používání barevných čoček vypadat. Kontaktní čočky barevné dioptrické i nedioptrické zcela překryjí barvu vaší zorničky, proto je pro výsledný efekt důležité, jaký odstín čoček zvolíte. Barevné kontaktní čočky kromě barvy změní i jas očí a mají vliv také na stažení/roztažení zorničky, takže váš pohled může být skutečně odlišný od toho přirozeného – je jen na vás, jak moc popustíte uzdu fantazii nebo jak moc budete odvážní.

Tip na závěr

Kontaktní čočky barevné dioptrické i nedioptrické působí skvěle v kombinaci s módními doplňky ve stejné barvě. Chcete-li, aby byla vaše nová barva očí nejen krásná, ale zároveň přitáhla pozornost širokého okolí, slaďte zvolený odstín i s líčením, doplňky a celkovým outfitem.