Klouby patří mezi nejvíce zatěžované část těla. Především ty kolenní a kyčelní, které celý život nosí váhu našeho těla. I z toho důvodu bychom si jich měli náležité vážit. A pečovat o ně.

Jak o klouby pečovat? V první řadě je třeba jim dopřávat pravidelný pohyb. Ale zase je moc nepřetěžovat. Nesmírně důležité také je udržovat si přiměřenou váhu. Čím víc kil nosí, tím dříve je to přestane bavit, nezávisle na věku. Není výjimkou, když se s kloubními problémy potýkají i třicátnicí.

Kloubům hrozí artróza

Pokud ale hovoříme o problémech s klouby, nemáme na mysli klouby samotné. Problémy většinou způsobuje poškozená kloubní chrupavka. Ta vlivem věku a dalších faktorů ztrácí svou pružnost a pevnost. Následkem je ztuhlost a omezená hybnost doprovozená bolestí. Zpočátku při pohybu a později i v klidovém stavu. Diagnóza zní: artróza. Nezvratná degenerace kloubu, kterou ovšem v některých případech lze zastavit či alespoň její progresi zpomalit.

Jak předcházet artróze?

Ještě lepší ale je vzniku artrózy předcházet. Opět přiměřeným pohybem, udržováním si vhodné váhy a správným jídelníčkem bohatým na kolagen zlepšující pružnost chrupavky a nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3, jejichž zdrojem jsou hlavně mořské ryby.

Vsaďte na kvalitní doplňky stravy

Po dovršení pětatřicátého roku života je také vhodná konzumace kvalitní kloubní výživy. Ta by měla obsahovat především tři pro klouby důležité látky, a to glukosamin sulfát (základní složka kloubní chrupavky), chondroitin sultát (hlavní složka mezibuněčné hmoty kloubních chrupavek) a látku MSM (podporující regeneraci kloubní chrupavky).

Nakupujte na gigalekarna.cz

Všechny tyto prospěšné látky obsahuje například přípravek Ortoprim od renomované značky Naturvita, v jejímž portfoliu najdete kvalitní doplňky stravy, vitamíny, minerály a přírodní produkty. Zkrátka vše, bez čehož se krása a zdraví neobejdou. Konkrétně tento přípravek je s sehnání buď na e-shopu značky nebo v internetové lékárně gigalekarna.cz.

42425 banner biosil