Přemýšlíte o tom, že začnete cvičit s činkami, ale nevíte, jak na to? Poradíme vám!

Jste na omylu, že činky na posilování jsou vhodné jen pro kulturisty, vzpěrače a zápasníky. Svalovou hmotu potřebujeme všichni. Ženy i muži všech věkových kategorií. Ideálně co nejpevnější. S jakými činkami a jak cvičit?

Proč cvičit s činkami?

Cvičení s činkami je nutné především, pokud máte zájem o nabytí svalové hmoty. A to by mělo doprovázet i hubnutí. Výhodou cvičení s činkami navíc je, že kvůli nim nemusíte chodit do fitness centra. Jednoduše si je pořídíte domů. Musíte se s nimi ale naučit cvičit. Nesprávně provádněné cviky s činkami v lepším případě budou neefektivní, v horším si jimi ublížíte.

Vybíráme činky na posilování

Jejich samotný výběr záleží na frekvenci i způsobu cvičení. To vám doporučí fitness trenér v posilovně, který vám na základě typu vaší postavy, věku, kondice, zdraví a cíle vypracuje individuální tréninkový plán. Cviky, které vyhovují jednomu, nemusí vyhovovat jinému.

Druhy činek

Na trhu najdeme činky jednoručky, obouruční, kettlebell, aerobní a další. Jednoruční činky jsou již z titulu svého názvu určené pro zdvih a uchopení jednou rukou. Obouruční činky se pak zvedají oběma rukama. Ty se pak rozdělují na činky s pevnou váhou a nakládací. Zatímco první typ má závaží připevněné na stálo, u druhého je možno odmontovat uzávěry a závaží (kotouče na činky) na tyč přidat či ubrat.

Jaké zvolit?

Činky vybíráme na základě materiálu a váhy. Co se materiálu týče, obzvláště začátečníkům doporučujeme lehké chromové jednoručky (k sehnání na www.grunsport.cz). Další možností jsou činky litinové, pogumované a plastové. Ty ale dlouho nevydrží.

Jakou váhu?

S váhou to rozhodně nepřehánějte. Začínejte s tou nejnižší a postupně ji zvyšujte. To je pro efektivitu cvičení nejdůležitější. Jakmile si tělo na zátěž zvykne, přestane na ni reagovat. Proto je třeba cviky obměňovat a zátěž nenásilně zvyšovat.

Nakupujte na grunsport.cz

Nejenom činky, nýbrž také další posilovací stroje, a to jak typizované, tak i na míru, česká rodinná firma Grün Sport vyrábí už od roku 1989. Lze zakoupit jeden stroj, ale také si nechat vybavit celé fitness centrum. Grün Sport zpracuje zakázku od začátku do konce (od návrhu strojů a jejich rozmístění přes kalkulaci až po výrobu a dovoz). Firma si zakládá na individuálním poradenství a vstřícném, až rodinném přístupu k zákazníkům.