Bacte bacily po hlavě

Nemrzne, je mokro a blátivo, nepadá sníh, ale přesto je zataženo. Takové počasí je vážně na draka. Navíc je tohle období roku známé pro svoje charakteristické a časté chřipkové prázdniny. I když školáky lehčí chřipka může potěšit osvobozením od školních povinností, nás dospěláky pomyšlení na nemoc děsí. Proto se cpeme různými multivitaminy a doplňky stravy.

Ale co udělat více? A co vlastně ta chřipka způsobí?

Chřipka je virové onemocnění, které napadá horní cesty dýchací (nos, nosohltan, hrtan) a je přenášen vzduchem ve formě kapiček, které vzniknou při kašlání. Jelikož je to virové onemocnění, antibiotika většinou nezaberou. Typické příznaky jsou bolest hlavy, horečka, kýchání (ne rýma), kašlání, bolest kloubů, zimnice.

Chřipka je i smrtící, hlavně pro slabé a chronicky nemocné. V minulosti se objevily chřipkové pandemie, při kterých umíraly miliony lidí. Chřipkou se mohou nakazit i zvířata, ovšem u nich probíhá trochu jinak.

V místech, kde je velká koncentrace lidí i zvířat, například v některých částech Asie, se člověk může od zvířete nakazit. Vir ale ve zvířatech tak trochu ‚zmutuje‘ a nemoc změní svůj průběh. Jsou známy případy ptačí chřipky v Hongkongu a Vietnamu.

Ovšem dnes je jiná doba a my už na chřipku neumřeme, není však radno brát toto onemocnění na lehkou váhu, protrpíme doma často 2 týdny.

Jak se chránit?

V nejlepším případě se s nemocnými vůbec nedostaňte do styku a nechoďte na místa, kde je hodně lidí, např. kluby, hospody, divadla. Myjte si co nejvíce ruce, a to teplou vodou s mýdlem. Čím teplejší voda, tím větší riziko pro viry a bakterie. Když si ruce nemůžete umýt, použijte dezinfekční gel nebo dezinfekční kapesníčky, poslouží stejně. Když si ovšem vaše ratolesti vypěstují odpor k mytí rukou, nedovolte jim dotýkat se rukama obličeje, zvláště úst a očí.

Zlepšení životosprávy je také důležitý krok. Zde se jedná hlavně o přísun přirozených vitamínů. Ano, všechny ty doplňky a práškové vitamíny jsou také užitečné, ale dejte přednost ovoci a zelenině, je mnohem zdravější. Jezte pestře, zařaďte do jídelníčku rybu nebo brukvovou zeleninu.

Pravidelně cvičte, ale jen, pokud to počasí dovolí a choďte na procházky. Často větrejte a dbejte na kvalitní spánek.

A když už jste nemocní, tak horký čaj s medem a citronem a potit se.