Pravidelný spánek je důležitý

Lidské tělo bychom měli nechat pravidelně odpočívat. Dostatkem odpočinku předejdeme únavě, která může být v mnoha povoláních, ale i volnočasových zájmech riziková.

Dospělý člověk by měl spát průměrně 8h denně. Kdo ovšem chodí spát o půlnoci, spát do osmi do rána mu zkrátka mnohdy nestačí – proč? Protože i lidské tělo má nějaké své limity …nějakou hranici, do které vydrží být fit na 100% a spotřebovávat při tom minimum energie. Pokud ovšem tuto hranici překročíme, tělo se začne unavovat cca dvakrát rychleji a čím dál více si volá po odpočinku.

Jak dlouho musím spát navíc za překročení limitu?

Záleží na každém zvlášť, jak je nastavený. Je možné, že někomu spát málo nevadí. Kdo se ovšem chce ráno probouzet s dobrým pocitem a krásně vyspaný, měl by spát pravidelně.

Obecně by člověk po přetažení limitu měl spát za každou hodinu dvě. Samozřejmě i toto platí do jisté míry, protože jste-li vzhůru už hodně dlouho (třeba 2 dny v kuse), tělo si svůj odpočinek nevybere najednou, ale postupně …a i když se budete cítit třeba i po 15-ti hodinovém odpočinku dobře, tělo si za několik hodin řekne o další dávku spánku.

Jak se lépe vyspat?

Mnozí lidé mají problémy s nespavostí. Je-li způsobena věkem či „rozbitou“ psychikou, asi s tím nic moc neuděláme …je-li však způsobena prostředím (vlivem okolí), můžeme to změnit.

Na spaní by nemělo být v pokoji teplo – tělo se pak přehřívá a i ve spánku tak spotřebuje více energie. Krom toho se i svaly prokrvují více, než je ve spánku třeba a po probuzení se kvůli teplu můžete cítit, jako byste vůbec nespali. Proto je dobré si teplotu v pokoji před spaním snížit. V pokoji by měl být rozhodně také čerstvý vzduch – Vašemu organismu to jedině prospěje a ještě se Vám bude i lépe usínat.

A co se jídla týče, nejezte na nic žádná těžká jídla nebo pochutiny, jako jsou třeba ořechy. Namísto toho ci dejte něco lehkého, co Vás zasytí, ale zároveň Vás po tom nebude bolet břicho. Vřele doporučuji nějakou zdravou večeři, např. celozrnné housky se sýry a se zeleninou.

Chodit spát včas se vyplatí

Pokud budete chodit spát včas (třeba kolem 21:00) a vstáváte dříve (třeba v 06:00), nejenom Vaše tělo, ale i Vy rozhodně oceníte odpočinek, který jste si dopřáli a energii navíc. V takovém případě si pak můžete v klidu dovolit být někdy vzhůru déle, aniž by Vás to nějak ovlivnilo (jedná se třeba o hodinu nebo dvě navíc, nikoli nespat celou noc).

Podrobné informace o nespavosti naleznete v našem třídílném seriálu: https://www.zdrava-vyziva.net/nespavost-nejcastejsi-porucha-spanku-21-stoleti-jak-opet-zdrave-spat/.