Zatočte s problémy s krevním tlakem

0
396
Autor obrázku: Pete

Zatočte s problémy s krevním tlakem

Také se vám často stává, že se vám motá hlava, jste často unavení nebo se cítíte příliš slabí? V takovém případě se může stát, že máte nízký tlak, a proto byste si měli zajít k lékaři, aby byly vyloučeny jiné nemoci.

Normální tlak je většinou 120/80 mm Hg. Lidé, kteří mají nízký tlak, mají obě hodnoty, horní i dolní, znatelně nižší. Individuálně se však hodnota horní i dolní, liší. Ženy mívají častěji nízký tlak, než muži. Většinou tímto problémem trpí ženy, kterou jsou mladší 40 let, není to však pravidlo. Pokud má však člověk tlak nižší než 90/60 mm Hg, už ho přepadají závratě, únava nebo se může stát, že začne kolabovat.

Autor obrázku: Pete

Nízký tlak nelze úplně vyléči

Někdo tvrdí, že ho dokáže zvednout např. šálek silné kávy. Jestliže těmito problémy ale trpíváte, ani káva vám nemusí pomoci. Důležité je hodně pít, ale také dávat si pozor na to, jak se pohybujete. Příliš prudké pohyby vám mohou spíš přitížit.

První pomoc při problémech s tlakem

Ihned si lehněte, dejte nohy nahoru. Nezapomeňte hodně pít – alespoň 2,5 litru neslazených vod. Někomu však může kromě kávy, pomoct i panák alkoholu nebo sklenička vína. Pokud málo solíte, tak byste určitě měli začít také více solit, jíst více ovoce a zeleniny – pro doplnění vitaminu C, ale také zvýšit příjem bílkovin. Po ránu vás jistě více nastartuje sprcha. Dejte si tedy studenou, ale i teplou, abyste lépe začali den. Váš organismus určitě nebude proti.

Nízký tlak se úplně vyléčit nedá, avšak lepší životosprávou ho určitě alespoň částečně zlepšíte. Na škodu určitě není pořídit si domácí měřič tlaku, abyste ho měli kdykoliv pod kontrolou.