Káva

Káva je fenomén, jenž zdomácněl natolik, že je dnes brán jako synonymum k pozvání. Lidé se domlouvají na setkání u kávy, zvou se navzájem na kafe. Což je dáno tím, že většina dospělých dnes kávu pije.

Na trhu je několik druhů kávy, ať už jde o zrnkovou (ta která zanechává zbytky, odpad) a instantní, tedy ta rozpustná. Přidáním dalších surovin, jako mléko, smetana, cukr, sladké koření, alkohol a další se míchají speciální kávy, které jsou veřejně známy a oblíbeny.

Co káva vůbec je

Jde o plod rostliny kávovníku, který pochází z Afriky, konkrétně Etiopie, odkud byl rozšířen do celého světa, zejména pak do Arábie, kde se kávovníku velice daří a odkud je dnes největší produkce kávy do celého světa. Káva se může pěstovat ve všech tropických oblastech, kde je dostatek jak vláhy, tak slunečních paprsků.

Autor obrázku: Stirling Noyes

Chuť kávy je závislá na oblasti a také na nadmořské výšce, ve které se pěstuje. Čím vyšší, tím je káva jemnější a také obsahuje méně kofeinu, než ta, která je pěstována níže a je chuťově drsnější. Dnes jsou na světě známy tři základní druhy kávovníků, tedy i druhů kávy: Kávovník Arabský, Robusta a Liberica.

Káva je nejen zdroj kofeinu, povzbuzující látky, ale obsahuje i další prvky, jako draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, vitamín B3, také sacharidy, bílkoviny, oleje a vosky. Tím vším káva uvolňuje svalstvo, takže nejen že vás nabije energií, ale také příjemně uvolní nervové napětí, dokonce i zlepšuje astma a je prospěšná častým poživačům alkoholu zamezuje vzniku cirhózy jater.

Dehydratace

Pozor na to, že káva výrazně dehydratuje organismus. Proto je i zvykem v dobré kavárně podávat k šálku kávy automaticky, aniž by si zákazník objednal, i skleničku vody. Pokud tak nebude učiněno, vždy si sami raději vodu objednejte.

Nejznámější druhy kávy

Turecká káva je kávou káv. Sice s Tureckem nemá nic společného, ale v ČR je považována za klasiku. Mletá zrnka kávy jsou zalita horkou vodou a poté podávána.

Další známou kávou je Vídeňská, což je káva podávána se šlehačkou, a pokud ji doplníte panákem vaječného likéru, budete mít rázem kávu Alžírskou.

Irská káva je o něco drsnější – místo panáka vaječňáku podáte pravou irskou whiskey.

Pak existují kávy jako espresso, což je překapávaná káva, která tvoří základ dalších káv. Oblíbené je také cappuccino, rozpustná káva s dostatečným množstvím teplého mléka. V poslední době se stalo velkou oblibou pití kávy Laté, což je espresso s ušlehaným mlékem, které vytváří obrovskou pěnu.