Autor peapod labs

Fenomén prasečí chřipka

Přišlo období zavřených škol a zákazu návštěv v nemocnicích, tedy období chřipek. Často teď můžeme slyšet o novém typu prasečí neboli mexické chřipky, ale co o ní vlastně víme?

1. Co je chřipkový virus A(H1N1)v?

Autor Paul Swansen

Jedná se o podtyp chřipkového viru A, který  způsobuje většinu sezónních viróz. Obsahuje segmenty chřipkových virů prasat, ptáků a člověka v takové kombinaci, která nebyla dříve nikdy pozorována. Virus A(H1N1)v vznikl kombinací dvou virů prasečí chřipky, které již obsahovaly geny virů prasečí i lidské chřipky.

2. Jaké jsou příznaky chřipky A(H1N1)v?

Příznaky jsou podobné jako u sezónních chřipek:

–         horečka
–         zimnice
–         kašel, rýma
–         bolest v krku
–         bolest svalů a kloubů, hlavy
–         třes
–         únava
–         zvracení nebo průjem (hlášeno u několika případů nové chřipky)

3. Jak se člověk nakazí?

Existuje několik cest přenosu viru, vzduchem prostřednictvím kapének od infikovaného člověka –kýcháním nebo kašláním. Nakazit se můžeme přímým kontaktem s nemocným, například když si neumyjeme ruce po kontaktu s ním. A nakonec se můžeme nakazit také nepřímým kontaktem s nemocným a to prostřednictvím předmětů.

4. Jak je to s očkováním?

Chřipková vakcína je složena z několika druhů usmrcených chřipkových virů, jejich složení je každý rok obnovováno na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) podle výskytu. V současnosti není dostupná vakcína, která by chránila před virem A(H1N1)v. Mezi sezónními viry chřipky H1N1, které jsou obsaženy v sezónním očkování a mezi virem A(H1N1)v jsou podobnosti, ale vakcína nás před ním neochrání.

5. Jak se léčí virus A(H1N1)v?

Chřipku léčíme antivirotiky, které mohou zkrátit průběh onemocnění a zmírnit příznaky, jejich použití je nejvýznamnější u závažných případů, většina pacientů se uzdraví sama.

6. Jak se můžu chránit před nákazou?

Autor peapod labs

Dodržujte několik základních pravidel: myjte si často a důkladně ruce, dopřejte si dostatek spánku, pijte, dopřejte si vitamíny, vyhýbejte se stresu. Snažte se vyhnout kontaktu s nemocnými, davovým akcím a také kontaktu s předměty a plochami, které mohou být znečištěné virem. Mějte na paměti, že virus se do Vašeho organismu dostane přes Vaše ústa, nos a oči.

7. Jaké jsou komplikace chřipky?

Komplikace při chřipce jsou způsobené přímo virem a jeho agresivitou nebo snížením imunity, jsou to především akutní zánět hrtanu, zápal plic, zánět svalů, zánět srdce nebo postižení nervového systému.

Velmi často se zapomíná na nebezpečnost běžných sezónních chřipek, které způsobují stejně časté komplikace a mají stejné fatální následky jako medializovaná nová prasečí chřipka, proto očkování proti sezónní chřipce na významu jistě neztrácí.