Jak zabavit v létě celou rodinu? Přece na trampolíně!

0
468
Autor obrázku: US CPSC
Autor obrázku: US CPSC

Není to tak dávno, co se na zahradách domů a domků začaly objevovat trampolíny. Malé, velké, se sítí i bez a obliba rostla u dětí i dospělých. Obrovský boom dosahuje svého vrcholu (Věděli jste, že skákání na trampolíně je i olympijským sportem?) a tak je na trhu mnoho druhů a výrobců. Z toho profituje zákazník a může si vybrat kvalitní produkt za nízkou cenu. Jak vybrat trampolínu a na co si dát pozor?

Myslete hlavně na bezpečnost

Kupujete-li trampolínu s účelem, že si na ní užijí legraci děti, jejich kamarádi, ale třeba i vy se svými známými nebo na ní jednoduše chcete občas cvičit, nakupujte trampolínu s rozumem. Neznamená to hned, že nejdražší produkty jsou ty nejlepší. I levné trampolíny mohou nabízet velmi kvalitní zábavu, jen je třeba dbát na některé zásady.

Nejvíc by vás měla zajímat samotná konstrukce. Trampolína, kde je hlavní konstrukce z tvrzeného plastu nebo měkkého plechu, nebude to pravé ořechové. Konstrukce by měla být bytelná, neměla by se samovolně při používání rozložit nebo poškodit a měla by působit kvalitně. Ptejte si prodejce i na zkušenosti a nosnost trampolíny.

Se sítí nebo bez sítě?

Trampolíny jsou skvělou zábavou, ale může dojít i ke zranění. Nejčastější je špatný doskok a dopad na zem mimo trampolínu. Pokud ji máme umístěnou například někde na dlažbě nebo na tvrdé zemi, hodí se rozhodně síť. Trampolína se sítí je dobrou volbou jak pro riziko nepovedeného doskoku, ale je takřka povinností i pro malé děti.

Opět bychom měli být pozorní. Síť by měla být pevná a neměla by být volná. U levných typů jsou sítě někdy příliš volné a tak se může stát, že síť před dopadem na zem vůbec neochrání.

Pozor na rovnováhu

Samotná dobře koupená trampolína není nebezpečná. Rizika vznikají hlavně při nesprávném používání. Nejčastěji je to volba malé trampolíny, kdy se při doskoku na její okraj trampolína převrhne. Může pak dojít i k vážnému zranění.

Při koupi preferujte ověřené prodejce a vyvarujte se extrémně levným produktům na internetu. Nejen, že nebudete mít záruku, ale hrozí i riziko vážného poranění.