Zádové trápení

Trápí vás bolavá záda? Dělá vám problémy ohnout se k botám a natahovat se do vyšších poliček? Mnoho lidí na světě takto trpí. A ne, teď nepřijde žádná reklama na super účinný gel. Mohou Vám totiž pomoci jiné a lepší věci.

Autor obrázku: Beth Scupham

Příčiny bolestí zad jsou vcelku triviální ve srovnání s utrpením, které nás následně čeká. Některé činnosti si lidé uvědomují, ale přesto je provozují, i když často z nutnosti. Sebemrskačství  v této bolesti asi není.

Lidi bolí záda proto, že mají jednoduše špatné držení těla. Každý se dnes hrbí a tím svou páteř zatěžují tak, jak to není schopna snášet. S tím souvisi í sedavé zaměstnání. Odborníci radí, aby po každé hodině sezení nadcházelo alespoň 10 minut natažení, buď na zem nebo alespoň si zpříma stoupnout.

Podobně jsou na tom lidé zatěžující pouze jednu polovinu těla, a to kabelami, taškami přes rameno a na notebooky nebo těžkými igelitkami v jedné ruce. Jednou se nic nestane, ale pokud jste zvyklí nosit právě tašky na jedno rameno, nemůžete se divit, že vás právě tato polovina zad bolí.

Trpíte na prochladnutí a chřipky? Pobyt v chladu a větru působí na páteř také negativně. Móda sice hlásá krátká trika a nízké kalhoty, ale více tenkých vrstev působí lépe než méně silných. Není žádná ostuda nosit košilky, v dnešní době navíc jsou už slušivé a pod tričkem téměř nerozeznatelné.

Stres je další a neopomenutelná příčina bolestí zad, protože člověk plný úzkosti má sklon tlačit ramena dopředu a tím způsobuje špatné držení těla a svaly jsou více a déle napjaté bez možnosti odpočinku.

Jak si pomoci?

Autor obrázku: Wonderlane

S postupnou globalizací se k nám dostávají nejrůznější techniky relaxace a pomoci. Z Východu sem přichází akupresura (masáž, při které se odblokují akupresurní body v těle) a akupunktura (vpichování jehel do akupresurních bodů).

Kdo však nechce mít záda rozpíchaná a nechce vypadat jako jehelníček, může zkusit starou dobrou masáž nebo například masáž lávovými kameny. Jen u nás je mnoho masérů a masérek poskytujících své služby veřejnosti. A jestli si myslíte, že je to zbytečný luxus, vyzkoušejte si jednu návštěvu a poté usoudíte. Nic tím neztratíte.