Autor obrázku: stephen jones

Když slyšíte slovo konopí, co si pod tímto pojmem představíte? Vsadíme se, že vidíte typický zelený list této rostliny, vybavíte si nelegální kouření marihuany, tedy vaše představy jsou spíše orientovány s negativními emocemi vůči této rostlině. Je to tak? Ale víte také, že konopí má blahodárné účinky na náš lidský organismus a v řadě zdravotních problémů jej lze využít jako podpůrný prostředek k léčbě? Konopí má tedy i druhou stránku, která spočívá v kvalitách látek, jež obsahuje.

Něco málo z historie a pěstování

Možná by vás mohlo zajímat, že konopí se řadí k nejstarším pěstovaným rostlinám vůbec. První zmínky byly zaznamenány již v 16. století před naším letopočtem, konkrétně v Egyptě. Zde si konopí pěstovali kvůli léčebným účinkům a pěstuje se i nyní. V současné době šlechtí, zkoumají a pěstují tuto rostlinu tzv. seed banky, neboli semenné banky. Ty poskytují zdravotnická semena konopí, jež lze využít na lékařské účely.

Jak lze konopí využít?

Konopí se dá různé zpracovávat. Používá se do kosmetických, masážních a zdravotnických výrobků. Uplatnění má i v kuchyni. Kupříkladu z konopných semen můžeme získat mouku nebo je samotné do nějakého receptu využít. Za studena je možné z konopných semínek lisovat konopný olej. A právě o něm si můžeme říci více.

Konopný olej

Autor obrázku: Stan Dalone & Miran Rijavec

Konopný olej patří k těm nejcennějším rostlinným olejům. Obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6. Cenný je v tom, že právě tyto dvě složky si neumí naše tělo vytvořit samo a získáváme je pouze z potravy. Semínka konopí, která se na výrobu konopného oleje používají, obsahují 34 % sacharidů, 31 % tuku (esenciální mastné kyseliny), 25 % proteinů, dále minerály, např. železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek. Nechybí v něm ani vitamíny – A, B, C, D, E a K. Konopný olej můžete použít ve studené kuchyni. Doporučuje se přidávat kupříkladu do salátu či pomazánek, podobně tedy jako olivový olej. Dopřát si jej můžete i samotný – jednu lžičku denně.

Na co je konopný olej dobrý?

Konopný olej působí zevně i vnitřně. Tvrdí se, že má protizánětlivé, antibakteriální, ale také regenerační účinky. Můžete si jej namazat na rány nebo popáleniny. Díky konopnému oleji by se vám měly lépe hojit. Doporučuje se i na lupénku či atopický ekzém. Jestliže máte problémy s pletí, respektivě vás trápí akné, i v tomto případě vám může být konopný olej nápomocen.

V médiích se také uvádí, že by měl rovněž zpomalovat procesy stárnutí kůže, eliminovat tvorbu vrásek, což je jistě fakt, který potěší zvláště ženy. Pokud budete olej využívat vnitřně, měl by dobře působit na funkci střev a podporovat správnou činnost metabolismu. A to není vše! Pozitivní vliv má i na další zdravotní problémy, např. astma, kašel, anorexii, migrénu, epilepsii, menstruační bolesti, nespavost, Parkinsonovu chorobu, roztroušenou sklerózu. Mohou jej užívat i onkologičtí pacienty, pokud mají bolesti. Olej by jim mohl pomoci od bolesti.