Vztah lidí ke starším osobám

0
291
By: The U.S. National Archives

Vztah lidí ke starším osobám

By: The U.S. National Archives

Každý postupně stárne, i když si to nechce přiznat. Ovšem podívejte se kolem sebe, jakou úctu ke starším dnešní lidé mají, a to především mládež. Jak každý ví, etika nejsou psaná pravidla. Nikdo tedy nemůže požadovat podle zákonů, že to tak musí být. Veďme děti k tomu, aby etiku znaly. Jak se tedy chovat ke starším lidem:

  1. Zdvořilé chování

Zdravit, prosit a děkovat. To jsou věci, o kterých by se vůbec nemělo mluvit. Jsou to věci naprosto samozřejmé, které by měl dělat každý.

  1. Pomáhání

Pokud vidíte staršího člověka, který jde s velikým nákupem například k autobusu, nabídněte mu pomoc. Z vlastních zkušeností vím, že ne každý člověk o to stojí. To je ovšem už druhá strana pohledu na věc. Vy jste udělali maximum tím, že jste pomoc alespoň nabídli. Věřte, že většina to ocení. Když už do toho autobusu nastoupíte, posadíte se a za vámi nastoupí starší člověk, okamžitě ho pusťte, aby si mohl sednout. Je to úplně stejné jako s těhotnou ženou.

  1. Ohleduplnost

Jistě asi každého sebe více štve, když stojí ve frontě za starší osobou, která velice pomalu vyndává svůj nákup z košíku. No a? Buďte taky trošku ohleduplní, však to jsou taky lidé. Mají stejná práva jako každý jiný. Jednou budete třeba stejní. Budete obcházet různé obchody jen proto, že budou mít nějaké potraviny v akci.

  1. Naslouchání

Pokud jste se dostali do situace, kdy jste si s někým povídali a najednou… došlo téma na konverzaci. Mějte na paměti, že starší lidé velice rádi vyprávějí o různých věcech z minulosti – většinou je to například jejich dětství. Rádi porovnávají situaci dříve a nyní. Ano, jistě vás poučí o tom, že telefony a počítače jsou úplně na nic, a že posílání dopisů byl vždy nejlepší způsob komunikace. Ovšem když jim budete naslouchat, dozvíte se i naprosto úžasné věci a umožníte jim cítit se lépe.