Autor obrázku: Debs (ò‿ó)♪

Tato kategorie onemocnění patří mezi takzvané civilizační choroby. Setkává se s ní přes 80% populace, alespoň jednou v životě. Tyto bolesti jsou dokonce častější, než bolesti hlavy. Bohužel pouze ve čtvrtině případů jsou bolesti zad způsobeny skutečným onemocněním páteře. Zbytek je způsoben následkem špatných životních návyků při práci a v běžném životě.

Co je příčinou?

Příčin je více, mezi nejčastější se řadí tyto:

  • Špatné držení těla – jde o špatný životní návyk na kterém se nepřímo, podílí i výchova v rodině.
  • Špatný stav vzpřimovačů páteře – břišní a zádové svaly jednostranným pohybem ochabují nebo se na straně druhé zkracují.
  • Sedavé zaměstnání – způsobuje mnohem větší námahu páteře a následné bolesti.
  • Těžká práce, zvedání břemen – trpí zejména lidé, kteří vzhledem ke své tělesné stavbě vykonávají fyzicky příliš těžko práci.
  • Jednostranná zátěž – nemusí být následkem těžké práce. Více méně jde o práce, které stále dokola zatěžují jen jednu stranu zad.
  • Stres
  • Obezita – nadměrné tukové zásoby vedou k přetížení páteře a bolesti
  • Druhotné příčiny – mohou za ně onemocnění jiných orgánů (například ledvin)

Projevy

Bolesti zad jsou buď akutní či chronické. Akutní bolesti trvají maximálně dva až tři týdny. Chronické bolesti přetrvávají i několik měsíců. Vždy se lokalizují do určitého místa páteře. Často způsobují významné omezení v pohybu.

Svaly okolo páteře se stáhnou a nafouknou. Nejsou schopné se uvolnit a tlačí na nervy. Tím způsobují bolest i citlivost. Na bolest má vliv i nesprávné držení těla. Vždy raději vyhledejte lékaře, včasná diagnostika Vám pomůže.

Léčba bolesti zad

Každý z nás nejprve při léčbě sáhne po analgetikách. Proti tomuto kroku nelze nic namítat v případě, že se jedná o silné bolesti. Nejedná se o léčbu. Správnou léčbu určí jedině diagnostika lékaře. Proběhne vyšetřením páteře, určením hybnosti a CT vyšetřením.

Léčba se většinou různí. V určitých stavech jde o aplikaci injekcí, takzvaných obstřiků v blízkosti postiženého místa. Jindy se pacientovi předepíší léky uvolňující svaly. Jako podpůrný prostředek se předepisují masti a gely. Doporučen je klid, suché teplo a rehabilitace.