Je jedním z nejčastějších onemocnění kojeneckého a batolecího věku. V prvních letech života ho prodělají až dvě třetiny dětí. Rozvine se jako následek nachlazení.

Proč je zánět středního ucha typické onemocnění dětí?

Onemocnění je typické pro dětský věk proto, že anatomické postavení Eustachovy sluchové trubice je pro usidlování mikroorganismy příznivější než u dospělého člověka. Zánět středního ucha sice není nijak extrémně závažný. Ovšem dětského pacienta však může značně potrápit. Jeho průběh i léčba tzv. „propíchnutím bubínku“ bývá velmi bolestivé.

Příčiny

Jeho příčinou bývá nákaza některou streptokokovou bakterií. Bakterie se do středního ucha šíří Eustachovou trubicí jako následek zánětu horních cest dýchacích, často při rýmě. Infekcí dochází ke zduření Eustachovy trubice a k jejímu zúžení, bakterie tak nemají jedinou cestu, kudy ze středního ucha „odejít“. Proto se zde hromadí a vzniká zánět středního ucha u dětí. Příčinou zúžení trubice bývá u dětí také často zduřená nosní mandle, která se v její blízkosti nachází.

Náš tip: Sháníte dětské látkové peny, či třeba svrchní kalhotky s patentky? Navštivte webové stránky www.delamedoplen.cz, kde si určitě ze široké nabídky vyberete.

Projevy

  • bolest uší (popř. ucha) – starší dítě dokáže místo bolesti určit, menší děti si s pláčem sahají na uši
  • bolest se může zvyšovat během krmení( sání z lahve nebo z prsu) – sání a polykání mění tlak ve středním uchu
  • teplota – zánět středního ucha je často doprovázen horečkou (obvykle v rozmezí 38 až 40 °C)
  • výtok z ucha – v některých případech vytéká z ucha žlutavá tekutina nebo hnis (může být i s příměsí krve). Výtok nastává v případě, že dojde k perforaci ušního bubínku (nejedná se o nevratnou změnu, ve většině případů dochází po uzdravení k zacelení otvoru v bubínku)
  • zhoršení sluchu – tekutina za ušním bubínkem někdy způsobuje u dítěte zhoršení sluchu

Léčba zánětu středního ucha u dětí

Lékař obvykle předepíše ke zmírnění bolesti u dítěte ušní kapky. Na snížení teploty a zmírnění bolesti je možné také podat paralenové čípky. Pokud nedošlo k samovolné perforaci bubínku, může lékař v některých případech provést tzv. paracentézu, tedy proříznutí bubínku, která uvolní tlak nahromaděné tekutiny ve středním uchu. U rozvinutého zánětu jsou předepisována antibiotika.