Autor obrázku: Eric Titcombe

Pro někoho naprosto cizí a mohou být jen rádi, že se s tímto pojmem dosud nesetkali a doufat v to, že ani nesetkají. A pro jiné nepříjemný zážitek…

Co je to Crohnova choroba?

Jde o onemocnění některé z částí trávicího ústrojí a to ve většině případů některého ze střev. Je to zánět nejčastěji tenkého střeva, který může být způsobený nějakou infekcí, bakteriemi či poruchou imunitních buněk v dané oblasti.

Kdo může touto nemocí trpět?

Nejčastěji Crohnovou chorobou trpí mladí lidé, jejichž věk se pohybuje kolem sedmnácti až třiceti lety. Samozřejmě, že mohou nastat výjimky, kdy tuto nemoc dostanou staří lidé anebo děti, ale bývá to opravdu velmi zřídka. U nás tato nemoc není až tak rozšířená, počítá se, že v naší republice je takto nemocných cca dvacet lidí. Výskyt byl častěji prokázán u žen, ale stejně tak jí mohou trpět i muži.

Jaké má Crohnova choroba příznaky?

Toto onemocnění střídá období, kdy je nemoc aktivní a kdy se neprojevují žádné obtíže.

Když je nemoc aktivní: lidé, kteří trpí Crohnovou chorobou, mívají bolesti břicha, průjmy, začínají dosti hubnout, mohou mít teploty, jsou zesláblí a unavení. Někdy se jako příznaky mohou objevit křeče v břiše, zvracení a velmi zřídkakdy i krev ve stolici. (Pozor, často se to může zaměnit s jinými záněty střev a podobně.) Ale mohou se zde objevit i velmi odlišné příznaky jako je bolest kloubů, zánět duhovky či speciální kožní onemocnění.

Jak lze Crohnovu nemoc léčit?

Léčba této nemoci je zdlouhavá a má několik etap:

  1. Klidový režim – znamená, že se budete muset vzdát sportů a jiných fyzických úkonů, pro někoho to také může znamenat, že musí změnit povolání.
  2. Strava – strava by měla být zaprvé přizpůsobena toho, že se nemůžete sportovat, což znamená, že by se měla lépe rozkládat, ale zároveň musí být energeticky hodnotná, abyste nebyli podvyživení. Strava by měla obsahovat dostatek množství živin, vitamínů a minerálů.
  3. Léky – Mesalazin (Asacol, Salofalk) – které jsou založené na kyselinách, protože ty mají protizánětlivé účinky. Mohou mít podobu i čípku, ale častěji se berou jako tablety. A také se mohou podávat kortikoidy, ale ty mívají dosti nežádoucích účinků.
  4. Operace – ta jde na řadu až v té fázi, kdy nastanou nějaké problémy, anebo vám jiná léčba nezabírá. A ta vypadá tak, že vám chirurg vyoperuje část střeva.

 

Bohužel je tato nemoc velmi nevyzpytatelná a vy nikdy nevíte, co s vámi udělá a zda odejde.