Slovo rakovina prsu v sobě zahrnuje velké množství zhoubných nádorů, které navzájem liší svým chováním i prognózou. V reálném životě, je však situace kolem toho druhu onemocnění mnohem složitější a často příznivější. Podstatná část případů se zjišťuje v počátečním stádiu, růst nádoru je zastaven a onemocnění je úspěšně léčeno. Je také známo, že existují zhoubné nádory, které prakticky nerostou a chovají se relativně příznivě.

Dnešní téma článku jsme zaměřili právě na toto onemocnění. Zejména tedy na rakovinu prsu a její příznaky. Často nám příznaky napoví, že se něco děje a je nutné zajít za lékařem.

Rakovina prsu a její příznaky

Pro včasné rozpoznání nemoci je důležité vědět, jaké jsou nejčastější příznaky, které mohou být zapříčiněny zhoubným nádorem.

Mezi ně patří:

  1. bulka nebo zatuhnutí v prsu (nejčastěji v jeho horním zevním kvadrantu), nebo bulka v podpaží
  2. změny ve tvaru a velikosti prsu
  3. důlkovatění, hrboly nebo kůže vzhledu pomerančové kůry
  4. změny barvy kůže prsu
  5. nepravidelnost bradavky, zejména její vtahování
  6. výtok z bradavky

Ve všech případech, kdy se s takovými nebo podobnými příznaky žena setká, je nutné okamžitě navštívit lékaře, nejlépe svého gynekologa.

Zvětšení uzlin

Tento rakovina prsu příznak je nejzávažnější. Uzliny se zvětšují hlavně v oblasti podpaží anebo nad klíční kostí. Jedná se již o projev šíření nádoru. Méně než 10%

onemocnění se manifestuje příznaky již vzdálených metastáz, tedy příznaky v jiných orgánech (například bolestmi zad při metastázách do kostí).

Doplňující vyšetření příznaků

Jestliže příznaky ukazují, že by mohlo jít o nádorové onemocnění, lékař doplní běžná vyšetření ještě vyšetřeními speciálními. Pravděpodobně lékař ženu pošle na rentgenologické vyšetření prsu, tak zvanou mammografii nebo na vyšetření ultrazvukem neboli sonografii.