scrabble

Mistrovství ČR ve Scrabble 2012 zná svého vítěze

Acutil mistrovství ČR 2012 rozhodlo o nejlepších Češích ve hře Scrabble.

Praha, 21. listopadu 2012 – Velký svátek všech “scrabblistů” je za námi. O víkendu 17. – 18. listopadu proběhl v Praze 19. turnaj ve hře Scrabble Acutil mistrovství ČR 2012. Sjelo se na něj 32 nejlepších z celé republiky, kteří prošli náročným pavoukem vyřazovacích turnajů. Celkovým vítězem i přes velkou konkurenci se stal Martin Kuča z Prahy (28 let), který ve finále porazil Pavla Chaloupku 2:1 (44 let, Kladno). Třetí místo získal Pavel Vojáček (48 let, Říčany u Prahy). Partnerem letošního mistrovství byl doplněk stravy pro zlepšení mozkových funkcí a podporu paměti – Acutil.scrabble

A jaký je návod Martina Kuči na úspěch? „Poměrně velkou roli, mým odhadem tak 40 %, hraje štěstí, ale na druhou stranu není náhodou, že ve finále mistrovství se objevují často stejní hráči. Tou ovlivnitelnou částí úspěchu je kombinatorika, tedy schopnost najít více slov v zásobníku než ostatní a naučení se důležitých slov pro hru – tohle je asi nejsnáze ovlivnitelné, jednu dobu jsem se učil třípísmenná slova – a pak je důležitá i taktika. Je dobré vědět, která bodovaná písmena ještě ve hře zbývají nebo nenahrávat zbytečně soupeři na bodovaná pole.”

Scrabble tříbí mysl a bystrost, ale také podporuje přemýšlení o jazyce samotném. Martin Kuča k tomu říká: „Kolikrát jdu po ulici a vidím nějaké slovo, například název obchodu a přemýšlím, jestli je ve Scrabblu platné a jestli by z něj přesmyčkou nešla udělat i nějaká další slova.  Často mě také překvapí, když na některé slovo, které znám ze Scrabblu jako platné, ale nevím jeho význam, narazím v reálném životě, nedávno například engoba.”

Acutil mistrovství ČR 2012 pořádala Česká asociace Scrabble (ČAS), která vznikla v roce 1997 jako platforma pro propagaci hry Scrabble, a která podporuje kluby a jejich aktivity organizováním celorepublikových turnajů. Nejbodovanějším slovem letošního turnaje bylo slovo PROCÍTAL za 158  bodů, nejvyšší počet bodů byl 549. Nejmladšímu účastníkovi bylo 18 let, nejstaršímu 60. Mistrovství se zúčastnily mimo jiné dva manželské páry, dva rodičovské páry (matka s dcerou a otec se synem), tři partnerské páry, jeden strýc s neteří. Sešlo se zde také 5 Pavlů, 4 Martinové, dvě Hany a dvě Jany. Zpěvák, hudebník a příznivec Scrabble Vít Sázavský se umístil na 11. místě jako nejlepší šestibodový hráč.