Léčívá síla levandule

Autor obrázku: Dave Catchpole

Levandule pochází ze sušší oblasti středomoří, hlavně z Francie a ze států u Jaderského moře. Odtud se pro svou oblibu rozšířila do celé Evropy a části Asie. Existuje mnoho druhů, které jsou velmi vyhledávané pro svoje léčivé a uklidňující účinky a pro drogistické zboží.

V historii se levandule sušila a umisťovala do domů pro osvěžení vzduchu a jako ochrana před hmyzem, hlavně před moly. Lidé sušené květy svazovali do pytlíčků a zavíraly do prádelníků, aby provoněly prádlo, lisovali z květin olej, který pak přidávali do koupele nebo vyráběli levandulovou sůl.

Sušená levandule se odpradávna používá také na přípravu čaje, který má pro tělo a mysl uklidňující účinky. Pomáhá při nespavosti, stresu, úzkosti nebo bolesti hlavy.

Tento odvar má ovšem blahodárné účinky na celé tělo, například zklidňuje žaludek, pomáhá při plynatosti a člověk trpící dýchacími problémy si inhalováním par také přijde na své. Levandulové tinktury a oleje se prodávají i v lékárnách, tam si ale dejte pozor na indikaci, tedy dávkování.

Lístky levandule jsou ve středomoří používány jako koření, hodí se hlavně na grilované ryby, je to však velmi silné koření, doporučuji šetřit.

Nesmíme také zapomenout zmínit zevní účinky. Balzámy a oleje z levandule působí proti ekzémům a akné, zklidňují podrážděnou pleť. Revmatikůmpomáhají levandulové masti a perfektně se hodí i na jemné masáže svalů, protože ta namožené svaly zklidní a uvolní nahromaděnou kyselinu mléčnou, která se při velké námaze ukládá právě ve svalech. Podobně pracují i obklady namočené v levandulovém oleji.

Autor obrázku: Martin Pettitt

Jak kytičku pěstovat?

Levandule potřebuje teplo a lehčí písčitou půdu, pak se vám ale odvděčí mnoha voňavými květy. Některé druhy nesnesou mráz, takže je dobré je přes zimu ze záhonku přestěhovat do bytu. Levandule lékařská však venku zůstat může. Na jaře je potřeba keřík sestříhat, aby mohl znovu mohutněji obrůst. Květenství a stonky sklízíme v době mezi červnem a srpnem a těsně před rozkvetením. Suší se v zavěšených svazečcích.