Zdravá snídaně = Ovesná kaše

Jak má asi vypadat zdravá snídaně?

Autor obrázku Chris Radcliff

Umím si představit, že v sobotu a v neděli, když mám čas si snídani v klidu připravit, si s ní vyhraji. Přesně propočítám kJ, sacharidy, tuky…, ale jak zdravě snídat ve všední dny, kdy mám na snídani jenom pár minut?

Poradila jsem se se svou kamarádkou, která má zdravou výživu jako koníčka a jak se ukázalo, rada je snadná. Nenechám si ji pro sebe.

Zdravou vyváženou snídaní je ovesná kaše s ovesným mlékem, ovšem vše s péčí připraveno doma. Ovesnou kaši si můžete buď připravit doma a pokud možno v klidu sníst, nebo si směs vzít sebou do práce a najíst se před začátkem pracovního maratónu.

Dodržujte jednu hlavní zásadu zdravého stravování – snídani nikdy nevynechat!

Příprava ovesné kaše trvá jenom několik minut, takže výmluva, že na snídani nemám čas, neobstojí. Směs na ovesnou kaši si připravíme doma.

Nejlepší jsou mleté ovesné vločky s vlákninou od firmy Emco. Já je kupuji v řetězci Tesco. Tyto mleté vločky jsou základem ovesné kaše. Do ní lze přidat různé přísady. Já si k vločkám přidávám mletý kokos. Dále sušené brusinky, mandle nebo lískové oříšky, hrozinky. Je možné přidat i jiné sušené ovoce. Každý máme jiné chutě.

Autor obrázku J Luoh

Směs na ovesnou kaši si smíchám doma ve veliké míse. Nejprve do mísy nasypu celé balení mletých vloček, přisypu asi půl sáčku mletého kokosu, jedno balení sušených brusinek, půl sáčku hrozinek, půl sáčku mandlí nebo půl sáčku lískových oříšků. Je možno přidat i sušené banány nebo sušené mango či ananas. Tuto směs dobře promíchám a pomocí naběračky přesypu do dózy, abych ji měla každé ráno pohodlně po ruce při přípravě snídaně.

Další přísadou ovesné kaše je sušené ovesné mléko. Dá se koupit v prodejnách racionální výživy, stojí okolo 60 Kč. Chuťově je velmi lahodné, nasládlé. Protože neobsahuje živočišnou bílkovinu, je vhodnější než kravské mléko.

Příprava vlastní snídaně je pak již pouze otázkou několika málo minut. Do hlubokého talíře si dám 4 polévkové lžíce směsi na ovesnou kaši, dvě lžíce ovesného mléka. Pro oslazení mohu přidat jednu malou lžičku medu. Ale není to nutné, jelikož ovesné mléko je nasládlé. Toto zaliji vařící vodou.

Musíme si uvědomit, že vločky nabobtnají, takže se nebojte vytvořit řídkou konzistenci. Důkladně promíchejte vidličku ode dna talíře nebo misky. Necháme odstát 5 minut. Potom je již možné v klidu posnídat zdravou ovesnou kaši.

Dobrou chuť!