Vitamín D

0
268
Autor obrázku: Colin Dunn
Autor obrázku: Colin Dunn

Vitamín D je pro naše tělo velmi důležitý a to hlavně proto, že zaručuje pevné kosti. To ale není jediné jeho pozitivum, pokud ho máme nedostatek, měknou kosti, slábne imunní systém a tělo je náchylnější k mnoha nemocem. Dokonce pomáhá předcházet alergiím, autoimunitních chorobám, cukrovce až po roztroušenou sklerózu. A to není všechno!

I přesto ale studie dokazují, že více jak 50 % čechů trpí nedostatkem slunečního vitamínu. Do tohoto výzkumu však byly započítány i děti!

Většina se získává ze slunce

Většina vitamínu D se získává sluncem a aktivuje se v kůži právě po jejím ozáření. Většina populace ale přijde z práce či ze školy domů, zasedne u počítače nebo televize a po celý den už nevystrčí ani nos. A pokud už přece jenom někam vyrazí, tak se natřou silnou vrstvou krému s vysokým faktorem, který absolutně znemožňuje aktivaci a tvorbu vitamínu D. Navíc v našich zeměpisných šířkách je to ještě ztíženo o špatný úhel slunce v zimě, takže v tomto mrazivém období se vitamín D prakticky netvoří.

Vitamín D je pro naše tělo velmi důležitý, takže pokud ho máme nedostatek, měli bychom ho brát alespoň v doplňcích stravy. Dokonce i novorozeným dětem je vitamín D předepisován po dobu jednoho roku na každý den. Vitamín D by se ale měl předepisovat až do ukončení puberty, na což většina doktorů zapomíná a po uplynutí jednoho roku už vitamín D nadále nepředepisují.

Najdeme ho v tučných mořských rybách

Vitamín D se z potravy jen těžko přijímá, protože ho neobsahuje moc potravin. A když už, tak takové, které nejíme denně. Najdeme ho hlavně v tučných mořských rybách. Určitě sami uznáte, že tučné mořské ryby se v našem jídelníčku mnohdy nevyskytují ani jednou za měsíc.

Doplňky stravy

Přirozený příjem vitamínu D není vůbec jednoduchý, a proto je potřeba v případě nedostatku, aby byl dodáván uměle. Například rybím tukem. Existují samozřejmě i lehčí a příjemnější cesty, jak vitamín D získat, než rybím tukem, ke kterému si většina populace vytvořila averzi. Doplňky stravy s vitamínem D se dají sehnat v každé lékárně.