Autor obrázku: john shortland

Kosmetické firmy stále přicházejí s novými a lepšími kosmetickými vychytávkami. Tentokrát ale přišli s pleťovými oleji, které se hned staly terčem všech žen. Pleťový olej totiž dokáže pleť vyživit, ale i obnovit díky jeho rostlinnému původu. Objevují se sice obavy většího tvorby kožního mazu, tvorby pupínků či lesknutí, ale tyto obavy jsou zcela zbytečné, protože olej pleť jenom krásně zjemní a vyhladí. Dokonce jsou vhodné i pro každodenní použití.

Oleje se dokonce mnohou použít i na mastnou pleť a není potřeba se obávat, že by se mastila ještě více. Pokožce naopak může dost pomoct, protože ji lépe hydratuje – i mastná pokožka totiž potřebuje dobře hydratovat. Oleje navíc díky obsahu lipidů dokáží zmírnit i tvorbu kožního mazu. Pleťové oleje mají také skvělý vliv na pupínky.

Pokud se bojíš použít olej kvůli tomu, že se budeš lesknout, můžeš ho přimíchat do tvého krému. Ale nejdříve by ses měla ujistit, že se po oleji opravdu neleskneš, protože je to jinak zbytečné. Pokud si jím nechceš kazit krém, můžeš ho zkusit dát i do odličovadla před mytím obličeje. Většina olejů ale neobsahuje mastné složky, takže se lesknutí opravdu bát nemusíš.

Olej se do pokožky snadno vstřebává a nezatěžuje ji tolik jako voda, která je obsažena v krémech nebo jiných kosmetických výrobcích. A víš, proč jsou pleťové oleje tak skvělé? Obsahují totiž látku, kterou obsahuje i nejsvrchnější vrstva pokožky – a to lipidy. Dále pak obsahují samozřejmě i mnoho jiných účinných látek jako je např. vitamín E, triglyceridy, cholesterol, ale omega 3-6-9 mastné kyseliny. Tyto látky jsou pro pokožku velice prospěšné, protože ji zároveň i vyživují.

Další jejich výhodou, což určitě ocení lidé, kteří preferují spíše přírodní kosmetiku, je jejich přírodní původ. Dej si ale pozor, ať si jej nespleteš s tělovými oleji, které obsahují silikony a parabeny, což jsou rakovinotvorné látky.

To ale nejsou všechny jeho výhody! Je totiž neskutečně všestranný a dokáže pomoct s řadou věcí. Stačí nakapat pár kapek do dlaní, rozehřát je třením a poté rozetřít po obličeji a pečlivě olejem pokožku promasírovat – zas to s tím ale nepřeháněj a obličej promasíruj jen lehce, aby nedošlo k oxidaci určitých látek. Dokonce pokud naneseš i pár kapek pod krém, zvýší se tak jeho účinnost. Toto je dobré hlavně pro velmi suchou pleť.

Jaké oleje si vybírat?

Autor obrázku: dollen

Existuje široká škála typů a tak si můžeš připadat ztracená. Vybrat si můžeš od klasického konopného oleje, který pomůže hlavně na zarudlá místa a začervenání, nebo jojobový olej, který určitě znáš, ti hlavně pomůže, když má mastnou pleť. Navíc se i rychle vstřebá.

Nemusíš ale vybírat jen z všeobecně známých olejů, protože ti skvělou službu prokáže i např. třezalkový olej, který je nejvíce vhodný pro citlivou pleť, působí antibakteriálně a rychle se vstřebá. Nebo třeba pupalkový olej, který je bohatý na vitamín E, skvěle si poradí i s akné a pomůže rychlejšímu zahojení a zregenerování pokožky. Je také protizánětlivý.

Pro mastnou pleť je dále vhodný i olej Nigella sativa, který je z černého kmínu. Je silně antibakteriální a protizánětlivý, navíc působí i antisepticky. Skvěle si poradí i s akné.