Vitamíny rozpustné v tucích

0
357
Autor obrázku: Life Mental Health

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamíny asi není nutné nějak zvlášť představovat. I malé dítě ví, že jde o potřebné látky, bohatě obsažené v zelenině a ovoci. Jejich základní dělení je na vitamíny rozpustné ve vodě a ty, které jsou rozpustné v tucích. Což neznamená, že jejich konzumaci musí doprovázet polykání kostek másla či pití oleje, ale je nutné k jejich příjmu dodat jídlo.

Nejlepší je tyto vitamíny užít po hlavním chodu. Pokud se rozhodnete, že to není podstatné, pak vitamíny budete užívat zbytečně. Tyto vitamíny se v těle „ani neohřejí“ a bez požitku je opustí. A jde o vitamíny D, E, K a A.

Vitamín D

Autor obrázku: Life Mental Health

Tento vitamín získáváme zejména díky slunečním paprskům. Sluneční záření, které na naši kůži působí, se zde promění na vitamín D, který tak nutně naše tělo potřebuje jako prevenci osteoporózy a vůbec pro zdravé a pevné kosti. Pomáhá totiž vápníku ke vstřebávání do těla. Dále posiluje imunitní systém a omezuje vznik některých druhů rakoviny. Vitamín D je tedy důležitým partnerem a průvodcem vápníku.

Pokud je tělu dodáván dostatek vápníku, ale chybí vitamín D, tak je to stejné, jako když chybí právě zmíněný vápník. Tělo tak nedokáže vápník vstřebat. Důležitá je pestrá strava a přirozený pohyb na zdravém vzduchu. Není určitě nutné se pro dostatečný přísun vitamínu D nadměrně slunit v létě. Pomůžeme si tak jedině ke spálené pokožce. Vitamín D přijímáme i v zimě.

Vitamín E

Výtečný antioxidant a ochránce srdce. Je velice užitečný při boji s rakovinou a dělá vše proto, aby k ní vůbec nedošlo. Někdy se můžeme setkat s názvem tokoferol, anebo alfa-tokoferol. Je to výtečný posilovač imunity a účinkuje jako prevence kardiovaskulárních chorob. Jeho příjem by měli zvýšit kuřáci a všichni ti, co často tráví čas v restauračních zařízeních, kde se kouří. Vitamín E totiž tělu pomáhá zbavit se toxinů právě z cigaretového kouře. A nejen to. Funguje jako přírodní detoxikant a všem jedům ukazuje správnou cestu z těla ven. Současně ochraňuje buňky proti napadení a vytvoří na nich jakousi membránu proti pronikání škodlivin.

Díky vitamínu E máme zdravou a pevnou kůži, zpomalujeme proces stárnutí, alespoň toho fyzického, a také výrazně zpomaluje průběhy nemocí Alzheimerovy i Parkinsonovy. Vitamín E nejen že krevní oběh očišťuje, ale také zabraňuje vzniku jeho nemocí, stejně jako nemocí nervového systému. Pro ženy je jistě důležitá informace ta, že vitamín E zmírňuje bolest při menstruaci a také v prsou. Pokud má tělo dlouhodobý nedostatek vitamínu E, dochází někdy i k nervovému poškození a úbytku červených krvinek. Jenže všeho moc škodí a nadbytek naopak způsobuje bolesti hlavy, průjmy a omezení příjmu důležitých látek do těla. Důležitý je příjem pestré potravy a to i tuků, protože právě v tučných pokrmech je vitamín E obsažen. Přírodními zdroji jsou rostlinné oleje, ořechy, také pšeniční klíčky a listová zelenina.

Vitamín K

Hlavním úkolem vitamínu K je hlídání a koordinace srážlivosti krve. A podle toho také dostal název – koagulace, tedy srážlivost. Vitamín K potřebujeme doplňovat, jen pokud jsme nemocní s játry, střevy a dalších vnitřních orgánů. V jiném případě se nedostatek ani nevyskytuje, protože si vitamín K tělo tvoří samo a to ve střevech.

Zdravé střevní bakterie, mají-li dobrou „půdu“, pak bez potíží produkují potřebné množství vitamínu K. Jenže pokud dochází k narušení správné mikroflóry, a tudíž i ztížené cesty správné tvorby, je produkce výrazně omezena a na těle se tak mohou vyskytnout jasné důkazy o nesprávném fungování. Snadné a často tvořící se modřiny, bez zjevných vnějších příčin, také velká krvácivost i u menších zranění. U žen se nedostatek může projevit silným krvácením při menstruaci.

Vitamín K je také nezbytný pro léčení pooperačních stavů. Významně urychluje hojení ran a je důležitý i jako prevence a léčba osteoporózy. Často je vitamín K předepisován lidem, kteří se chystají na operaci a i právě těm s onemocněním osteoporózy. Vitamín K totiž pomáhá vápníku najít tu správnou cestu do těla a zaručuje jeho vstřebávání. Výrazný úbytek dostatku vitamínu K se často projevuje při podávání antibiotik. Přírodními zdroji, které podporují vznik „káčka“ je listová a tmavě zelená zelenina, maso, mléčné výrobky a rostlinné oleje.

Vitamín A

Autor obrázku: epSos .de

V podvědomí většiny lidí je vitamín A znám, jako podpůrce zdravého zraku a tudíž i jeho zdroj jsme schopni určit jako mrkev. Jenže to bychom jeho schopnosti výrazně omezovali. Vitamín A je totiž důležitý i pro náš celkový organismus – nejen že zaručuje zdravé oči a ostrý zrak, také posiluje růst kostí, regeneruje buňky, čímž podporuje tvorbu sliznic a kůže.

Nedostatek vitamínu A se u dospělého a současně i zdravého jedince běžně nevyskytuje. Problém nastává u lidí nemocných, co se týče střev – při vstřebávání a také u dětí, které nemají dostatek pestré stravy. Dlouhodobý nedostatek se projevuje velmi špatným viděním v šeru a ve tmě, může vést ke zhoršenému zraku a následně i celkové slepotě. Nedostatek se také projevuje nezdravým zbarvením kůže a také její zrohovatěním.

Mohou se však vyskytnout i opačné stavy a to předávkování vitamínu A. to je ale opravdu velice vzácný jev, který se projevuje padáním vlasů, vyrážkou, svěděním a nechutí k jídlu. Přírodními zdroji vitamínu A jsou játra, vejce, zejména pak žloutek, máslo, mléko, a rybí tuk. Dále je možný i příjem provitamínu A, která je silně zastoupen v mrkvi, také v meruňkách, červené paprice, rajčatech, listové zelenině, broskvích a dalším červeném ovoci. Obecně platí, že čím červenější plod, tím obsahuje také větší množství karotenoidů, tudíž i provitamínu A. U zelené zeleniny chlorofyl přebarvuje červené karotenoidy. Provitamín A se po požití v těle, konkrétně v játrech přeměňuje právě n potřebný vitamín A.