Antikoncepce – věděli jste, že …?

0
261
antikoncepce
antikoncepce, Autor obrázku: DonkeyHotey

Řada článků a diskuzí se v poslední době věnuje rizikům trombózy a embolie v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce. Jaká rizika antikoncepce opravdu přináší?

antikoncepce
antikoncepce, Autor obrázku: DonkeyHotey

Rizika nejsou zmiňována v poslední době, ale již zhruba 50 let a souvisí s dávkou a typem použitého ženského pohlavního hormonu – estrogenu. To podstatné, co od té doby přibylo, je objev trombofilních mutací. Celá řada dalších studií pak problematiku upřesňuje jen v detailech. Riziko dále ovlivňuje typ použitého progestinu – hormonu žlutého tělíska.

A co případ zakázané antikoncepce Diane-35 ve Francii?

Diane-35 je předmětem podobných panik periodicky. Přesto se na trhu drží už od poloviny 60. let a stále je to přípravek oblíbený. Je třeba si uvědomit, že Diane-35 není standardní přípravek pro „obyčejnou ženu“, který by byl předepisován pouze pro svůj antikoncepční účinek, ale především ženám s výraznými projevy nadměrného účinku mužských pohlavních hormonů (často přímo jako léčba akné nebo polycystických vaječníků). Srovnáme-li pak vedlejší účinky a rizika léčby akné pomocí Diane-35 s vedlejšími účinky a riziky jiných metod léčby akné, zdaleka to nevychází pro Diane-35 nepříznivě.

Komu hrozí riziko hluboké žilní trombózy nejčastěji?

Hlubokou žilní trombózou jsou ohroženy především ženy s (většinou) vrozenými poruchami krevní srážlivosti (trombofilní mutace). Tyto ženy jsou ovšem ohroženy i ve všech dalších situacích, které riziko zvyšují, počínaje úrazy a operacemi, přes těhotenství až k dlouhým cestám letadlem nebo autem či dehydrataci.

Kde je možné si nechat udělat krevní testy pro zjištění rizika tvorby krevních sraženin a kolik to bude stát?

Testy provádí v zásadě každá dobrá laboratoř. Jsou-li prováděny na doporučení ošetřujícího lékaře, hradí je pojišťovna. Vyšetření je nepochybně vhodné tam, kde se v rodině vyskytují trombózy a embolie, zvláště pokud jsou nevysvětlitelné okolnostmi (např. komplikované pánevní operace apod.) a zvláště objevují-li se u více členů rodiny. Pokud lékař nepokládá doporučení za zdůvodněné, může si je žena uhradit sama. Jistě se to vejde do několika stokorun. Světová zdravotnická společnost však vyšetřování trombofilních mutací u žen bez výskytu trombóz v rodině nedoporučuje.

Je možné rizika trombózy vyčíslit statisticky?

Riziko hluboké žilní trombózy při užívání pilulek je asi 2-4:10 000 žen za rok. Riziko u žen pilulky neužívající je asi 1-2:10 000 žen za rok, riziko v souvislosti s těhotenstvím a porodem je asi 6-8:10 000 žen za rok. Riziko smrti na embolii související s užíváním pilulek je asi 2:1 milionu žen za rok. Riziko navíc klesá s délkou užívání antikoncepčních pilulek.

Často se však také mluví o pozitivních vlivech užívání hormonální antikoncepce na zdraví ženy, které jsou podle vás ty nejzásadnější?

Jedná se především o ochranu před zhoubnými nádory, totiž rakovinu děložního těla, vaječníku a tlustého střeva. Tato ochrana přetrvává nejméně 20 let po skončení užívání pilulek, patrně celoživotně. Výpočty naznačují, že kdyby všechny české ženy užívaly celý svůj reprodukční život pilulky, zemřelo by jich v důsledku této antikoncepce asi 90. Současně by však pilulky zachránily život 30 000 žen, jen v důsledku poklesu rizika rakoviny dělohy a vaječníku. Významné je také zlepšení (případně prevence) všeho, co souvisí s vyšší hladinou mužských pohlavních hormonů nebo s vyšší reakcí periferních tkání na mužské pohlavní hormony – od kožních příznaků, jako je akné, mastná pleť, padání vlasů mužského typu, nadměrné ochlupení. Pozitivních účinků je však celá řada.

Na základě čeho se vybírá typ antikoncepce, kterou lékař ženě předepíše?

U většiny žen hrají rozhodující roli ve výběru přípravku jejich subjektivní požadavky, počínaje např. vlivem na pleť a konče třeba cenou. Není nutno tajit, že roli hrají i osobní preference lékaře. Další důvody se mohou týkat tzv. „relativních kontraindikací“ (tj. pilulky obecně jsou u konkrétní ženy málo vhodné, jde o „metodu poslední volby“, žena však na jejich předpisu trvá). Druhou situací, kdy hrají roli zdravotní důvody, jsou ženy s vysokou hladinou mužských pohlavních hormonů nebo ženy s kožními projevy mužských pohlavních hormonů (akné), u kterých se volí přípravky, které jejich účinek blokují přímo na úrovni buňky.

Pozn.

V odpovědích mluvím pouze o kombinovaných pilulkách (COC). Na trhu jsou však i přípravky, které obsahují pouze hormon žlutého tělíska, tzv. „minipilulky“ (POP), je to zcela odlišný typ antikoncepce a neplatí pro ně nic, co je uvedeno výše.