Jak být přirozeně zdravý?

S blížícím se podzimem přichází také ucpaný nos a nateklé mandle. Abyste se při chřipce a nachlazení nemuseli spoléhat jen na prášky, které zatěžují vaše orgány a nemoc často jen oddálí, seznamte se s těmito pomocníky, které určitě najdete i u sebe doma.

Když vás škrábe v krku a pomalu vás opouští hlas, je nejvyšší čas na to, abyste začali jednat – a přitom často ani nemusíte opustit pohodlí svého domova.

Jednoduché domácí potřeby čekají ve skříni nebo na zahradě na to, aby pomohly od bolesti a léčily. Zejména některé rostliny a potraviny působí protivirálně a protibakteriálně, stimulují prokrvení a podporují obranyschopnost těla. Zde je několik málo osvědčených receptů z alternativní medicíny, kterou lze praktikovat v každé domácnosti.

Autor obrázku: Charles Kremenak

Zdravé nápoje

Ze zásady platí, že při nachlazení byste měli hodně pít. Dostatečné zásobení vodou pomáhá z těla odstraňovat viry a bakterie. Také domácí vývar a rozličné bylinkové čaje můžete snadno připravit a působí vskutku blahodárně. Kromě heřmánku, šalvěje a čaje z lipových květů jsou skutečným zázrakem také anýz, fenykl, hřebíček a tymián. Jedna čajová lžička bylinek do hrníčku, zalít horkou vodou a 10 minut louhování.

Magickým nápojem je potom kuřecí vývar se zázvorem a česnekem, který zabraňuje zánětlivým procesům v těle.

Jednoduché léčivé prostředky

Inhalace patří do skupiny běžných léčivých metod. Rozkrájejte na drobno cibuli nebo zalijte vroucí vodou heřmánek. Aby nemohla uniknout pára, zakryjte si hlavu a ramena šátkem. Obličejem se přitom ponořte do horkých výparů, které uvolňují cesty dýchací a poskytnou regeneraci poškozené tkáni. Opakujte vícekrát za den! Tak bude pokožka sliznice neustále zvlhčená, hlen se tak může rozpustit a odplavit s sebou jeho původce.

Vhodnými doplňky jsou potom éterické oleje: například tymiánový, mátový a eukalyptový ti poskytne úlevu při ztíženém dýchání.

Kloktadlo – recept našich prababiček

Jedna z účinných metod, která se výborně hodí na utěšení bolesti v krku je kloktání. Rozmíchejte čajovou lžičku soli ve čtvrt litru teplé vody. Několik doušků pár sekund kloktejte a měla by se dostavit kýžená úleva pro zduřelý krk. Tento proces několikrát denně opakujte. Důležité přitom je, abyste vodu nepolykali, ale po kloktání vyplivli.

Pro utišení dusivého kašle přidej bylinné čaje, uvolňují hlen a napomáhají regeneraci.

Obklady

Teplé obklady jsou užitečným pomocníkem, především díky pozitivnímu vlivu na obranyschopnost a prokrvování organismu. Namokřete bavlněný šátek v horké vodě, pokud možno pokapat levandulovým extraktem – sirup nebo olej. Při akutních bolestech v krku by měl být šátek omotán kolem krku, při horečce okolo lýtek. Čím teplejší obklad, tím efektivnější procedura bude, ale opatrně, nespalte se!

Autor obrázku: Nico Nelson

Éterické koupele

Horká koupel se doporučuje, pouze pokud zrovna netrpíte horečkou, jinak byste si příliš oslabili svůj oběhový systém. Naproti tomu najde své uplatnění při drobných nachlazeních. Přísady typu eukalyptový, kafrový nebo jakýkoli jiný olej vyráběný z aromatických dřevin osvobozuje dýchací cesty a stimuluje jejich prokrvení. Voda by měla být tak teplá, aby jste se potili, ale koupel si přesto užívali, ideální teplota se nachází někde mezi 35 a 40 stupni celsia.

Důležité: V koupeli nesetrvávejte déle než 15 minut, jinak si zaděláte na poruchy krevního oběhu.

Výplach nosu – osvědčený trik

Trpíte-li na ucpaný nos, vřele doporučuji snadný postup, jak zklidnit podrážděnou sliznici a zbavit se hlenu včetně jeho zárodků: Půl čajové lžičky soli smíchej se čtvrt litrem vody a postupně jí nosními dírkami nasávej. Vodu posléze vyplivni a proces několikrát opakuj. Kromě soli můžeš do roztoku přidat šťávu z citrónu, která navíc působí antibakteriálně.