Boj s artrózou není ztracený

0
615
Artróza kolene
Autor obrázku: Mikko Koponen

Boj s artrózou není ztracený

Artróza kolene
Autor obrázku: Mikko Koponen

Klouby se na našem těle časem opotřebovávají. Je to samozřejmé a jasné. Bohužel jsme často doslova masírování reklamami, které člověka naopak až děsí z tohoto onemocnění. Je velmi časté a rozšířené a po 50. roce věku se projevuje téměř u každého druhého člověka. Bohužel tímto onemocněním trpí již i lidé kolem věku 30 let. Jak bojovat a jak se nemoci bránit?

Prevence a opatrnost

Boj proti artróze je někdy úspěšnější, jindy nemusí mít téměř žádný vliv. Nemoc může být ovlivněna jak geneticky, tak i vlastním životním stylem. Právě v tomto lze nemoc ovlivnit a předcházet jí. Artróza se vyskytuje velmi často u lidí, kteří nedodržovali správný životní styl, přetěžovaly své klouby a díky nedostatku pohybu a špatné výživy se kloubům nedostávalo základních faktorů pro jejich správnou funkci. Klouby se v průběhu života již nevyvíjí, proto je důležité myslet na jejich funkci.

Životnost kloubů lze ovlivnit správnou výživou, přiměřeným pohybem a dostatkem pohybu. Často tak lze zvrátit i genetické předpoklady pro nemoc. Při artróze lze používat doplňky stravy, které mají také výrazný vliv.